На землі й в небесах

На Яворівському полігоні (Львівська область) розпочалося міжнародне військове навчання «Joint Assistance-2005». Відбувається воно в рамках Програми НАТО «Партнерство заради миру» та Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї. Мета заходу – відпрацювання механізмів надання багатосторонньої допомоги державі-члену Організації із заборони хімічної зброї, яка стала об’єктом терористичного нападу із застосуванням цієї зброї.

У «Joint Assistance-2005» беруть участь близько 500 представників відповідних підрозділів із понад 25 держав-учасниць Організації і партнерів НАТО.

Україну на навчаннях представляють підрозділи Міноборони, МНС, Антитерористичного центру СБУ, МВС, Держприкордонслужби. було також задіяно підрозділи радіаційного, хімічного та біологічного захисту. Взагалі ж під час заходу виконано навчальні завдання щодо ліквідації хімічного забруднення місцевості, надання допомоги при евакуації потерпілих до місця їх спеціальної обробки. До речі, переважна більшість військовослужбовців Збройних сил України, задіяних у навчанні, мають бойовий досвід участі у миротворчих операціях.

Днями в Україні відбулося тактичне навчання і на полігоні «Чауда». Виконано бойові стрільби ракетами, чого в нас не було вже давно. Це 12 пусків у складних метеоумовах, по мішенях, які в десятки разів менше ніж реальні цілі. Керівник військового відомства Анатолій гриценко, який спостерігав за ходом навчань, повідомив, що наступного року такі навчання відбуватимуться інтенсивніше та з додатковими – радіозавадами, більшою кількістю рухомих цілей, а також із залученням більшого числа військовослужбовців-контрактників.