Інформація з перших рук

Щогодини в Інтернеті реєструється 37500 нових онлайн-щоденників. Розміщена там інформація в кращому разі цікава найближчому оточенню конкретної людини. Та в країнах, де панують авторитарні режими, «живі журнали» (блоги) – ефективний засіб боротьби з владою.

«Для нас – це спосіб спілкуватися та висловлювати погляд на різні теми без  втручання державної цензури, – каже сирійський блоґґер Аммар Абдальхамід. – Це дає енергію демократичним і реформістським силам. Віртуальну сферу важко контролювати. Охочі зробити це мають повернути машину часу назад і зупинити Інтернет».

Письменник Абдальхамід з Дамаска – незалежний автор, на якого давно з підозрою поглядає місцева влада, бо він бореться за права релігійних та етнічних меншин в арабському світі. Абдальхамід – член журі міжнародного конкурсу «Найкращі блоги-2005». Радіо «Німецька хвиля» уже вдруге проводить міжнародний конкурс онлайн-щоденників. Перший відбувся торік, у ньому взяло участь близько тисячі зареєстрованих блогів, а переможця визначали майже сто тисяч користувачів Інтернету. Тоді головний приз отримав «живий журнал» з Китаю. Цьогорічний конкурс пройде дев’ятьма мовами: німецькою, англійською,  іспанською, португальською, французькою, російською, китайською, арабською та фарсі.

Професійні журналісти бачать у системі приватних онлайн-щоденників майбутнє медіа-світу.

Важливий приклад – блог Майкла Барнетта, колишнього спецназівця, який під час буревію «Рита» вів щоденник з Нового Орлеану. Разом з нареченою-фотомоделлю та трьома помічниками він перебував на 11-ому поверсі офісного хмарочосу. Тут вони й організували справжній кореспондентський пункт: фотографували все навколо та розміщали фото в Інтернеті, передавали дані веб-камер, писали про те, що чули та бачили. Журнал Барнетта  livejournal.com/users/interdictor/ миттєво став одним із найпопулярніших сайтів світу. Завдяки блогам людство може отримувати інформацію з перших рук. Адже тепер у центрі будь-якої глобальної катастрофи знайдеться людина, у якої є фотоапарат, комп’ютер та бажання донести інформацію світу.