Особливості фінського кіно

У рамках Тижня фінського кіно до Києва завітав відомий актор Віллє Хаапасало. І якщо фінську стрічку за його участю, «Країна любові» можна було переглянути саме на фестивалі, то в російських фільмах Віллє бачили всі. Пан Хаапасало – зірка картин «Зозуля», «Особливості національного полювання», «Особливості національної рибалки».

Торік 33-річний Віллє Хаапасало провів 318 днів поза рідною домівкою. «Я живу в аеропортах, літаках, на вокзалах і в потягах, – каже актор, – це гарні місця, але все ж не настільки, аби там жити». Стати актором Віллє мріяв із дитинства, а навчався в  Театральній академії Санкт-Петербурга. Тож нині мріє саме про роботу в театрі: «Це найголовніше для актора. Я вже півтора року не граю в театрі, але, сподіваюся, незабаром усе ж вийду на сцену. Можливо, це станеться навіть у вас, у Києві».

У кіно ж Віллє грає переважно іноземців: у Фінляндії – росіян, у Росії – фіннів. Цікаво, що сам Хаапасало  стрічок за своєї участі не дивиться: «Це може заважати мені в інших роботах, я ж хочу бути вільним перед камерою».

Фільми в рамках Тижня фінського кіно датовані переважно 2003 та 2004 роками. «Стрічок цього року нема в програмі тому, що ми робимо  щонайбільше сорок копій новинок, і поки вони не пройдуть у всіх кінотеатрах Фінляндії, жодної копії не даємо за кордон – так пишаємося своїм кінематографом». У Фінляндії з населенням п’ять мільйонів людей кожного року знімають більш як десять художніх повнометражних картин – це вагомий результат. За останнє десятиріччя виникла особлива стилістика реалізму, що вирізняє фінське кіно з-поміж інших.

Їхнє кіно висвітлює переважно сучасні теми й  має соціальне забарвлення. На екрані фінни прагнуть розповісти, що саме відбувається в їхній країні. 
Улюблене місце відпочинку фіннів – ліс, і Віллє у цьому – не виняток.


Пан Хаапасало каже, що через велику кількість людей навколо нього виникає головний біль, крім того, він доволі сором’язливий. Та на відкритті Тижня фінського кіно Віллє веселився як десятирічний хлопчик – вочевидь, такому гарному настрою сприяла святкова атмосфера.