Поляки «дорожчі» за українців

«У Польщі бракує робочих рук!» – під таким гаслом кілька днів тому вийшла найпопулярніша польська газета «Газета Виборча», акцентуючи увагу на тривогах місцевих підприємців будівельної галузі.

  Ці підприємці обіцяють зробити все можливе для того, аби невдовзі у Польщі було дозволено працювати фірмам із східного кордону. Польських будівельників, які виїхали працювати на Захід, мають замінити насамперед українці. За оцінкою директора Польської торговельно-промислової палати будівництва Збігнєва Бахмана, зараз на польському ринку бракує 15-20 тисяч будівельників.

«Це трагедія. 80 моїх робітників виїхали на Захід, незважаючи на те, що я платив їм чесно й вчасно, – цитує «Газета Виборча» керівника будівельної компанії Varia APD Даріуша Гралєвського. – Уже зараз я міг би взяти на роботу 100-110 осіб». «Після приєднання Польщі до ЄС тисячі робітників виїхали на ліпше оплачувану роботу до Ірландії, Англії чи скандинавських країн», – пояснює генеральний директор Польського об’єднання будівельних фірм Збігнєв Кориль.

Днями польські організації підприємців-будівельників запропонували новому уряду країни лібералізувати польський ринок праці. Зокрема дозволити польським будівельним фірмам замовляти частину робіт фірмам-підрядникам з-за кордону, насамперед з України. Такий варіант працевлаштування українців є найвигіднішим для польських бізнесменів: адже тоді питаннями соціального забезпечення робітників займатимуться не польські, а українські фірми…

«Українські мулярі вигідні не лише тому, що бракує польських, – коментує ситуацію «Газета Виборча». – Українці дешевші від поляків. Внаслідок конкуренції з боку українців ті польські мулярі, які ще не працюють в Ірландії чи Норвегії, зароблятимуть менше. Іноземців також легко експлуатувати, пропонуючи їм гірші умови праці чи не страхуючи від нещасних випадків. Чимало поляків, які працюють на Заході, у цьому вже переконалися. Оскільки формально за умови праці відповідатимуть українські фірми, за порушення звинуватять їх. Такий варіант вигідний для всіх, окрім робітників. Аби конкуренція була чесною, треба подбати, щоб на українців поширювалися усі норми польського права про працю й про те, аби працедавці забезпечили їм такі самі умови праці, які належить мати польським робітникам, – включно зі страхуванням і оплатою за понаднормову роботу».