Одна свиня на двох

Упродовж жовтня в Києві відбуватиметься неординарна подія – «Парад свиней». Чотирнадцять скульптур свиней, яких розмалювали зірки спорту та шоу-бізнесу, будуть виставлені в центрі міста. Гроші з їх продажу на аукціоні підуть на допомогу дітям-інвалідам.

«Парад свиней» – українська відповідь різноманітним схожим акціям, зокрема, всесвітньо відомому «Параду корів», який уже відбувся в багатьох столицях світу, зібрав на благодійність близько дванадцяти мільйонів доларів, на них були присутні навіть королева Єлизавета ІІ, Вацлав Гавел, Джордж Буш-старший.
Об’єкт творчості під час «Параду свиней» – виготовлена з гіпсу паркова скульптура «хрюші» у натуральну величину, яка важить близько ста кілограмів. «Форму скульптури обрали не випадково, – розповідає автор ідеї Маргарита Січкар, – свиня для різних народів – символ благополуччя, багатства й успіху. Для української ж нації ця тварина особливо знакова, бо ще й асоціюється з родзинкою національної кухні».

«Сало – стратегічний продукт країни, секрет оборонної сили й навіть знеболювальний засіб, який допомагає і від душевних ран, – підтримує ідею Таїсія Повалій. – Саме тому ми разом із Миколою Басковим створили одну свиню на двох, у камуфляжній формі – аби вороги не помітили».

Першою людиною, яка відгукнулася на запрошення взяти участь у «Параді свиней», був Андрій Шевченко, потім приєдналися Софія Ротару, Лілія Подкопаєва, Андрій Воронін, група «Віа ГРА», футболісти Владислав Ващук, Сергій Федоров, Олександр Шовковський та інші.

Найближчим часом вони вигадають для свинок оригінальний дизайн та ім’я. Деякі скульптури вже готові. Зокрема, Андрій Данилко, здається, вирішив іронізувати сам із себе: його свиня одягнена в боа, капелюх, стоїть на грошах.

Із 26 вересня по 27 жовтня на свиней можна буде подивитися в торговельному центрі «Арена-сіті». Аукціон відбудеться 28 жовтня, на нього запрошено бізнес-еліту. Організатори акції планують продати кожну свиню не менше, ніж за тисячу доларів. Гроші підуть до Криворізького дитячого будинку,  де перебуває 160 дітей віком від трьох до сімнадцяти років.  Вони паралізовані, живуть у спеціальних ліжках. На гроші, що принесе «Парад свиней», буде куплено сто таких ліжок, а також створено зоокуток.