Дзеркало душі

У невеличкій залі Національного музею літератури України відкрилася виставка «Фотопортрет як дзеркало душі». «Дзеркало душі» на честь свого 80-річчя зафіксував фотохудожник Леонід Лєвіт.

Михайло Слабошпицький визнав, що завдяки цій виставці він по-новому подивився на людей, яких дуже давно знав. Надивившись на портрети українських митців, письменників ХХ та XXI століть (а це й Іван Кавалерідзе, і Назарій Яремчук, Дмитро Павличко, Іван Драч та інші), а також на власний фотопортрет, драматург і чільний представник Національної спілки письменників України Василь Фольварочний намалював чудові прожекти щодо виставок фотохудожника в Будинку письменників. Щоправда, Леонід Лєвіт подивився на ці плани дуже скептично: «Для того, щоб людину привести до об’єктива, потрібен танк. А ви кажете – виставку…»

– Але ж можна зробити на цьому бізнес.., – сказав Фольварочний.

– Якби я думав про бізнес, то не робив би 35 фотознімків ув’язнених дисидентів…

Публіка високо оцінила майстерність фотохудожника.

– Чудово вдався Михайло Слабошпицький, – зазначила одна поціновувачка.

– Дуже важкий клієнт для позування, – зізнався Леонід Лєвіт.

Приємно, що фотомайстер серед своїх героїв зафіксував і активного поборника гендеру, співробітницю «Вечірки» Людмилу Таран. А загалом у творчих планах Лєвіта – створити галерею портретів українських митців другої половини ХХ століття.