Винуваті «порадники»

Не лише політики, а кожен небайдужий до долі країни громадянин має свою думку про урядову кризу, розкол «помаранчевої команди», свій варіант розвитку подій. Прокоментувати ситуацію взявся і колишній радник Віктора Ющенка та Юлії Тимошенко, а нині шеф-редактор інтернет-видання «Обозреватель» Олег Медведєв.

Пан Медведєв згоден із поширеною нині думкою, що в основі конфлікту лежать невиважені кроки Президента під час формування владної команди, внаслідок чого в РНБО утворився тіньовий уряд. Результат – конфронтація із Кабінетом Міністрів. Віктор Андрійович намагався виправити свою помилку й усіма засобами примирити противників, але це не вдалося.

Проте екс-радник Віктора Ющенка не виправдовує і Юлію Тимошенко. Вона могла змінити ситуацію, але до останнього моменту вичікувала, хоча в уряді десь відсотків сімдесят міністрів відверто чи приховано працювали проти неї.

Стосунки між Президентом та прем’єром поступово почали погіршуватися. Це «заслуга» найближчого оточення Віктора Ющенка. За останні півроку воно нібито свідомо дезінформувало главу держави й налаштовувало його проти Юлії Володимирівни. За словами пана Медведєва, на неї, як на погану невістку, «вішали» всі прорахунки влади. Президентові начебто навіть сказали, що скандал навколо його сина Андрія організувала саме Юлія Тимошенко. А виконали замовлення Михайло Бродський і, власне, Олег Медведєв. Останній, звісно, спростував цей факт.

Редактор «Обозревателя» не назвав тих, хто, на його переконання, насправді причетний до компрометації Ющенка-молодшого, зауваживши, що не хоче зайвий раз згадувати прізвище Петра Олексійовича.

Оточення Ющенка не займалося своїми прямими обов’язками, мало турбувалося про рейтинг глави держави. Інакше вони не нарадили б Вікторові Андрійовичу відставити уряд. Громадська думка нині не на боці Президента і екс-голови РНБО. Усі соціологічні дослідження свідчать, що більшість українців не підтримує відставку уряду. А згідно з опитуваннями, які провів Інститут соціології, Петрові Порошенку вірять лише 2,5% респондентів, тоді як, приміром, Олександрові Зінченку – 51,3%.

Кульмінаційний період у кампанії проти Юлії Тимошенко стався, на думку Олега Медведєва, в кінці серпня – на початку вересня. Тоді була здійснена справжня операція з усунення прем’єра. Ключовим епізодом її була ситуація на Нікопольському феросплавному заводі. І результат не забарився: з’явилася відома заява Президента із критикою дій уряду. Під впливом цієї заяви Михайло Бродський раптово змінив тему свого виступу на «5 каналі» й у прямому ефірі подав у відставку. Невдовзі почалися нападки на уряд з боку керівництва «Народного союзу «Наша Україна». Потім – заява Олександра Зінченка. І як пік конфлікту – відставка уряду та Петра Порошенка. Останнього позбавили депутатського мандата. Віктор Пінчук зі своєю фракцією не голосував за це.

Оточення Віктора Ющенка, на думку Олега Медведєва, домоглося свого. Тільки кого ж «нашоукраїнці» можуть висунути на посаду прем’єра після виборів 2006 року? Колишній радник Віктора Андрійовича поки що не бачить гідної кандидатури. Зате Юлія Тимошенко має всі шанси очолити уряд наступної весни. У цьому разі після запровадження змін до Конституції вона фактично може стати першою особою в державі.

Чи були б такими її перспективи, якби вона йшла на вибори, залишаючись на посаді прем’єра?