У гостях «у повного кавалера печерських пагорбів»

Влада вкотре намагається демонструвати свою відкритість. Тож серед політиків уже, либонь, стало модним запрошувати журналістів до своєї оселі. Днями таку екскурсію для представників мас-медіа влаштував новопризначений Державний секретар Олег Рибачук. У його помешканні висадився десант із восьми десятків журналістів.

Обійстя родини Рибачуків розташоване під Києвом, але не в модних нині Кончі-Заспі або Козині, а в селі Плюти. На тлі хоромів, які поруч збудували деякі багатії, воно має дещо скромний вигляд.

У сім’ї Олега й Інни Рибачуків двоє дітей. Донька Анна закінчила університет у грецькому місті Салоніки й тепер викладатиме в англійській школі, яку недавно відкрили на Оболоні. А дванадцятирічний Стас ще навчається в ліцеї «Лідер».

Заміське помешкання пана Рибачука збудоване чотири роки тому, як наголосив господар, на чесно зароблені гроші. Спочатку планували як дачу, але згодом перебралися сюди жити. Надто вже припали до душі сім’ї Плюти.

– У селі дуже тихо, є річка, ліс, луг, – пояснює Держсекретар, – а головне – мало «крутих». Та й від Києва недалеко: добираюся до міста за 25 хвилин.
У вихідні Рибачуки всією сім’єю йдуть на річку купатися або збирають гриби та ягоди в лісі.

Поруч із будинком – невеличкий город, на якому пані Інна вирощує суниці, цибулю, буряки. А під вікнами – клумба із квітами, де нині буяють розкішні троянди. А ще сім’я має маленький зоопарк: четверо собак – надійних сторожів обійстя, двох котів та папугу. Останнього, до речі, звуть Пако, родом він із Греції.

– У місцевому зоомагазині, де ми його побачили, він дивився на покупців такими сумними очима, що нам стало його шкода, – розповідає Інна Рибачук. – Перші два місяці він мовчав, мабуть, не розумів жодного нашого слова, а потім вимовив: «Слава Україні!»

Інтер’єр будинку також не виділяється особливим шиком. Усе скромно, але зі смаком. У хаті чимало різноманітних сувенірів – подарунків від друзів, зокрема Віктор Ющенко презентував Рибачукам картину-пейзаж. На видному місці у вітальні – фото Олега Борисовича і Віктора Андрійовича, на якому Президент залишив автограф.

Поки пані Інна, як справжня господиня, показувала гостям дім, Олега Рибачука обступили журналісти, яких цікавив не стільки побут його родини, як політична ситуація в країні. Зокрема, «повний кавалер печерських пагорбів» (пан Рибачук так називає себе через те, що попрацював і в Національному банку, і у Верховній Раді, і в Кабінеті Міністрів, а тепер от перебрався до Секретаріату Президента) підтвердив, що Віктор Ющенко таки пропонував Юлії Тимошенко очолити новий уряд на певних умовах, але вона їх не прийняла, бо сумнівалася, чи затвердить парламент новий склад Кабінету Міністрів. Проте, незважаючи на відставку прем’єра, серйозних ідеологічних розбіжностей із Юлією Володимирівною, як сподівається Рибачук, не очікується. Звичайно, спільного виборчого списку «Нашої України» та БЮТ очевидно не буде, але вони співпрацюватимуть, як демократичні сили. Хоча, на думку Держсекретаря, екс-прем’єр говоритиме, що Президент – свята людина, а його оточення – дияволи.

Виконувачу обов’язки прем’єр-міністра Юрію Єханурову, за словами Рибачука, дали повну свободу дій, і ніхто з владних мужів не втручатиметься в процес створення нового Кабінету Міністрів. Завдання пана Єханурова – сформувати нову команду, яка працюватиме, мовляв, як швейцарський годинник. Йому обіцяно, що не буде владних структур, які перебиратимуть на себе функції Кабміну. Уряд формуватиметься на принципах нібито розділення бізнесу й влади, на основі політичних домовленостей і без тиску на посадовців. У ньому будуть фахівці, незалежно від їхніх політичних поглядів і революційної приналежності.
– Півроку була дань революційному процесу, – наголосив пан Рибачук. – Зараз від цієї риторики слід переходити до ліберальної політики розвитку економіки.
Приблизно через два тижні Президент внесе кандидатуру Юрія Єханурова на затвердження до Верховної Ради. На думку Державного секретаря, майбутній прем’єр буде технічним і не займатиметься політикою. Він – економіст і добре обізнаний з проблемами малого й середнього бізнесу. Його команда має сформувати новий бюджет розвитку на 2006 рік. А от уряд Юлії Тимошенко, як вважає Рибачук, скоріше за все, розробив би так званий бюджет виборів, що загрожувало б економічним крахом.

Що ж до звинувачень у корупції, які озвучили Олександр Зінченко, Микола Томенко та Юлія Тимошенко, то наразі триває розслідування. П’ятнадцятого вересня відбудеться нарада, на якій Олег Рибачук проаналізує надані докази. Крім того, найближчим часом він зустрінеться зі своїм попередником.
Державний секретар досить довго відповідав на запитання журналістів, хоча й поспішав на невідкладну зустріч. Господиня вибачилася, що не почастувала гостей, позаяк за їхнім столом така велика компанія не розміститься.