Ющенку обіцяють підтримку і… крах

Реакція у світі на політичну кризу в Україні, виявилася здебільшого поміркованою та стриманою.

У Сполучених Штатах і в Брюсселі коментують останні події неохоче. Більшість іноземних політиків стверджують, що такий радикальний крок Президента України, зважаючи на розбрат у його команді, був прогнозованим. А ось економісти та політичні аналітики у Лондоні вважають, що відставка уряду може перерости у справжню ворожнечу між Ющенком та Тимошенко на парламентських виборах. Британські економісти сходяться на тому, що Україні необхідний кваліфікований уряд, який зможе координувати свою роботу передусім в економічній сфері. В іншому разі на Україну очікує затяжна економічна криза, попереджають ті, кому збоку видніше.

А ось політологи, серед яких вашинґтонський експерт Андерс Ослунд, раді, що Тимошенко відправили у відставку. На його думку, в Україні цілком очевидна глибока урядова криза, уряд фактично не працював. Політолог нібито з полегшенням дізнався про те, що Президент Ющенко рішуче втрутився, саме так мусить діяти справжній лідер.

Він додав, що за таких обставин «немає сенсу звільняти окремих посадовців, треба відправляти у відставку цілий уряд і керівників тих відомств, які перебували у перманентному конфлікті».

Що стосується Юрія Єханурова, який зараз є виконуючим обов’язки голови уряду, то Ослунд дав йому виключно позитивну характеристику. З усієї команди Віктора Ющенка саме Юрій Єхануров завжди був найкращою кандидатурою на посаду глави уряду, вважає експерт. До того ж він – професор економіки, тобто справу знає, і було б краще від самого початку призначати прем’єром саме Юрія Єханурова, а не Юлію Тимошенко», – зауважує Ослунд.

У цілому ж у Білому домі стурбовані урядовою кризою в Україні і наголошують на необхідності продовження демократичних реформ. Із відповідною заявою виступив державний департамент США. А ось президенти Польщі та Російської Федерації з розумінням поставилися до відставки уряду в Україні. Дехто в російських мас-медіа та в Державній думі вже другий день ллє крокодилячі слози за Тимошенко.

Журналісти сусідньої Польщі не вбачають у нинішній урядовій кризі в Україні невідворотного розколу команди Ющенка. Однак відзначають, що згуртування керівної верхівки є за нинішніх умов надскладним завданням. А також переймаються подальшою долею Петра Порошенка, завдяки 5 каналу якого на їхню думку, і відбулася революція.

Засновник Фонду громадських свобод, опальний російський олігарх Борис Березовський заявляє, що відставка уряду Юлії Тимошенко – «це крах Ющенка як Президента». За словами Березовського, відставка Тимошенко не зупинить демократичний процес, «однак як лідер нації Ющенко існувати перестане». Крім того, він переконаний, що відтепер безумовно новим лідером нації – а вона ним уже фактично є і ще зміцнить свої позиції – стане Юлія Тимошенко. Якщо, звичайно, розлючені цією ситуацією люди не знищать її фізично», – додав він.

І ще. БАБ повністю згодний з паном Томенком у тому, що настане другий етап «Помаранчевої революції».