Взяли «жужика» на груди

Нещодавно ТМ «Штурман» запропонувала столичним мас-медіа побувати на «Жужик-шоу». І не просто подивитися – пристати до чергового виїзного засідання київського клубу ретро-автомобілістів.

Років з десять тому одним із найпопулярніших хітів у СНД була пісенька Богдана Титомира «А «запорожець» – машина клас!» І справді – клас. Безвідмовний, невибагливий, «горбатий» працював на господаря і мало завдавав йому турбот. Припарковувався, де поставлять. «Їв і пив» – що дадуть. Виїжджав із усіх вибоїн. Сьогодні на наших дорогах «запорожця» не побачиш. Його затерли іномарки. А про те, щоб осідлати чистокровного вітчизняного «рисака», поки не йдеться…

І все-таки про «жужика» (так маленьке авто любовно називають автомобілісти) не забули. В Україні виникли дещо незвичайні клуби ретро-автомобілістів. Збираються вони не для парадів. А для того, щоб на ділі довести, на що здатен справжній народний улюбленець – наш незабутній ЗАЗ-965.

– Для щирого українця, – розповідає президент київського «Штурман-клубу ЗАЗ-965» Юрій Оверченко, – їзда на такому автомобілі не примха, а задоволення. Хай наш «джип» не такий просторий, зате всемогутній. І в цьому ви матимете змогу переконатися.

Що й казати. Коли на автодромі «Ранчо Болівар» з’явилися до болю знайомі малолітражки, у мене всередині щось тьохнуло. Пригадав, як мій однокурсник хотів купити червоного «жужика», розфарбувати його під «сонечко» і доповзти на ньому до Парижа...

– Такого «жучка» і ДАІ не зупинить. А тим більше з номером від «Штурмана»? – моє запитання адресоване учаснику «Жужик-шоу» капітану екіпажу «Флеш»  Костянтину Пожидаєву.

– У них і жезли не піднімуться! Сюди я їхав одеською трасою. Бачили б ви, як нас зустрічали і проводжали «перехрестя». Напевне, думали – крутий приколюється або знімає прихована камера. А я аматор. Й іномарку не беру з принципу. За сприяння ТМ «Штурман» ми із задоволенням робимо автопробіги й доводимо, що у «запорожця» є ще порох у порохівницях.

Як з’ясувалося пізніше, екіпажі «Баклажан», «Лекса», «Аппачі» і «Дядя Володя» спроможні не лише педалі крутити. Вони витискають зі своїх сталевих «боліварів» по 100 і більше кілометрів на годину. Ганяють із зав’язаними очима й об’їжджають перешкоди по звуку. «Запорізькі» віражі не здолати ні «мерседесу», ні «форду».

Для журналістів організували змагання «Тягни-штовхай» і «Три богатирі». У першому конкурсі потрібно було пробігти 50-метрову дистанцію з навантаженням – проштовхнути «запорожець» якомога швидше. А для участі в другому допускали найсильніших журналістів-чоловіків. Розбили на трійки і запропонували «взяти на груди» – підняти авто і протримати якнайдовше. Ох, і непроста ж це справа! Але, якщо штурмувати – то «штурмувати». ВІД «Музичний канал», компанія «PRP – Group» і газета «Вечірній Київ» протрималися найдовше. Рекорд цього року – 2 хвилини 45 секунд. 45 секунд – відрив від суперників!