Гайд-парк на київський манер

Тем для політичних дискусій у киян чимало. Залишається тільки знайти місцину, де можна було б зібратися гуртом і дати волю емоціям. Тому віце-прем’єр-міністр України Микола Томенко звернувся до Київського міського голови з пропозицією обладнати у Маріїнському парку місце, де всі охочі могли б відкрито висловлювати свої думки з приводу діяльності того чи того політика, партії.

У Лондоні гайд-парк – місце, призначене для зустрічей певного кола людей з тими чи тими політичними інтересами для проведення дискусій, – існує вже давно. Саме там і збираються сотні англійців, аби похвалити або ж розкритикувати діяльність політиків. Заступник голови постійної комісії Київради з питань екологічної політики Наталія Шиманська під час розгляду пропозиції пана Томенка зауважила, що кияни вже давно для себе самостійно обрали гайд-парк – на майдані Незалежності біля Головпоштамту. Тож чи є потреба створювати новий? Пані Шиманська вважає, що силоміць людей на обране політиками, а не ними місце, не заженеш: «Спочатку слід запитати їхню думку, а тоді вже ухвалювати певні рішення з цього приводу!» За її словами, Маріїнський парк – місце для відпочинку та прогулянок і аж ніяк не для гострих політичних дискусій. «Якщо вже така потреба назріла, то можливий варіант гайд-парку на Володимирській гірці або ж у парку імені Тараса Шевченка, де вже давно збираються любителі шахів, які теж люблять подискутувати», – запропонувала заступник голови постійної комісії Київради з питань екологічної політики.

Прозвучала й пропозиція обрати для гайд-парку майданчик за Національною філармонією, де відкриваються мальовничі краєвиди і яка повністю відповідає назві «парк». Голова постійної комісії Київради з питань екологічної політики Даніель Карабаєв підтримав цю ідею. «Тут уже створено всі умови для дискусій, залишається поставити гучномовці, аби всі чули одне одного», – зазначив він.

До того ж саме на цьому місці вже давно збираються «дискусанти». Аби його узаконити, необхідно подати офіційну заявку до Київради про виділення місця під гайд-парк. І тоді через засоби масової інформації можна законно запрошувати усіх на дискусії. «Проте ми маємо пам’ятати, що у Лондоні лише дві партії, а у нас… Тож варто слідкувати за тим, щоб культурні бесіди-дискусії не перетворилися на кулачні бої. Якщо ми навчимо наших людей дискутувати так, як у Лондоні, то можна створювати безліч таких гайд-парків, а де – це вже другорядна справа», – наголосив пан Карабаєв.