Час приватизувати Булгакова?

До 24 липня в Києві триватиме IV Міжнародний Булгаківський фестиваль мистецтв. Художній керівник фестивалю, директор Театру на Подолі Віталій Малахов, презентуючи цей неконкурсний фестиваль, зазначив: «Росіяни нам закидають, що ми приватизували ім’я Булгакова». Водночас в Україні ще немає належної пошани до «своїх великих покійників».

На відміну від попередніх років, коли фестиваль існував суто на спонсорську допомогу, цього року його влаштували під патронатом Київського міського голови Олександра Омельченка. Певну допомогу надали й поляки. Основні заходи відбудуться в Театрі на Подолі, в Театрі імені І.Франка та Національній філармонії України.

Цьогорічний фестиваль присвячений двом творам Булгакова – «Білій гвардії» та «Дням Турбіних». У програмі – мелодекламації народного артиста Росії Ігоря Дмитрієва «В шумном платье муаровом…», постановки Театру імені Ю.Словацького і Київського драматичного театру на Подолі, читання глав романів «Біла гвардія» та «Дні Турбіних» провідними акторами з України, Росії, Польщі, Великої Британії, Канади і США. Також відбудеться виставка Аркадія Трубникова «Київ-Булгаков-Місто…» та показ фільму Дмитра Богданова «Перший роман Михайла Булгакова». На суд глядачів будуть представлені твори російського композитора Андрія Петрова – симфонія-фантазія «Майстер і Маргарита» у виконанні Національного симфонічного оркестру України і пісенна програма «Хор Ревуцького».