Усі поїхали на кордон

Ідеться про Національну академію державної прикордонної служби України (ДПСУ) імені Богдана Хмельницького. В її стінах відбувся черговий випуск молодих лейтенантів. Тринадцятий за ліком.

Тут вивчають понад 60 предметів. Одначе для майбутнього прикордонника – то не проблема. Що, власне, й довели новоспечені лейтенанти. На іспитах 85 відсотків учорашніх слухачів продемонстрували відмінні знання. Не лише з військових дисциплін. Молоді офіцери добре обізнані з історією, педагогікою, психологією, правознавством. Ну, а який воїн не дружить з фізичною культурою? Принаймні таких у Національній академії не помітив. Стрункі, красиві, добре розвинені фізично. Одне слово, справжня еліта сучасного українського кордону.

– Портрети нинішніх шістьох наших випускників красуються на Дошці пошани академії, – хвалиться її ректор генерал-майор Валерій Райко. – А ще близько 90 учорашніх слухачів отримали дипломи з відзнакою.

Люблять і поважають у Хмельницькому курсантів за працьовитість, сумлінне ставлення до обов’язків, чуйність і уважність до місцевого населення. Тож загалом і не дивно, що в один із червневих днів на тутешньому майдані Незалежності зібралася величезна армія хмельниччан, аби привітати своїх улюбленців з успішним завершенням навчання. Напутнє слово виголосив і голова ДПСУ генерал-полковник Микола Литвин. А одинадцятирічна донька прапорщика-прикордонника Віктора Дацюка Олеся, одягнена у форму курсанта, виконала пісню «Україна – в надійних руках». До речі, слова написав її батько, а музику дівчинка створила сама. Тож серед воїнів у зелених кашкетах чимало талановитих. Та й діти зростають під стать їм.

Валерій Райко запросив високоповажних гостей відвідати довірений йому навчальний заклад, на території якого відкрито пам’ятник усім поколінням українських прикордонників.

– Академія має чудову навчально-матеріальну базу, – розповів Олег Лантвойт. – Працюємо над створенням якісно нової системи навчання, що відповідала б найвищим вимогам і завданням ДПСУ. Інакше кажучи, виховуємо гідну зміну. Їй можна довіряти наші кордони, куди й направляємо всіх без винятку випускників.