Чайна політика дружин послів

Останнім часом складається враження, що в нашій державі більшу активність проявляють не посли зарубіжних держав, акредитовані в Україні, а їхні дружини. То вони зацікавилися українським національним одягом, то бурштином, а цього разу – одним із столичних салонів краси. Щоправда, активність дружин послів є швидше заслугою дружини міністра закордонних справ – енергійної Ніни Тарасюк.

Піднявшись у хол другого поверху, відразу ж відчуваєш аристократичний комфорт у японському стилі.

Найбільше захоплення у дружин послів викликала саме чайна церемонія. За квадратним столом у просторій кімнаті розташувалися три майстрині з чаю у яскравому одязі. Дружини послів уважно слухали історію чаю і терпляче чекали, поки його заварять.

Чайна церемонія удосконалювалася століттями, причому дрібниць у ній не існує. «Кожен чай закипає по-своєму», – запевняє майстер. І дійсно, спостерігаючи, як у чотирьох чайниках готується чай, помічаєш різницю. Результатом тривалих та малозрозумілих з погляду прагматика маніпуляцій стає поява ароматного зеленого чаю. Правда, його колір швидше блідо-зеленкуватий, а аромат подібний до смаженої риби. Цукор лише сниться, тому доводиться насолоджуватися горішками, ізюмом, сушеною вишнею та іншими солодощами, які стоять у мисці. Однак їх не рекомендують змішувати з чаєм, аби не зіпсувати неповторний аромат. Чайна церемонія закінчилася, і на зміну неспішному ритуалу повертається житейська суєта.

Подейкують, що салон краси уже встигли уподобати китайці. Чи стануть дружини послів завсідниками цього закладу – судити поки що рано. Але навіть без синхронного перекладу було зрозуміло, що жінкам з різних країн тут сподобалося.