Від форуму до кворуму

Минулої п’ятниці відбувся другий, доволі представницький Форум молодіжних організацій Києва. Перший, 1997 року, жодного впливу на вирішення питань політичного, соціально-економічного, духовного становища для молоді не мав. То швидко й забувся, як і більшість асамблей дискотечно-розважального характеру домайданового періоду.

У роботі нинішнього Форуму взяли участь 536 делегатів, представників понад 160 молодіжних громадських організацій, урядовці, представники столичної влади. За результатами роботи молодіжного з’їзду прийнято Резолюцію, в якій зазначено, що створюється єдиний постійно діючий громадський орган, який представлятиме інтереси молоді міста Києва на всіх рівнях органів державної влади. Його основні завдання: консолідація молодіжного громадського руху столиці, моніторинг виконання державної молодіжної політики в Києві. І владнання… конфлікту.

Майже під завісу зібрання начальник Головного управління у справах сім’ї та молоді КМДА Олександр Кулик зазначив, що роботою форуму задоволений, та не задоволений його результатами. Точніше – кворумом форуму, мовляв, на заключному етапі, коли приймалися рішення, учасників поменшало: «Якщо ми ухвалюємо документ, я повинен підписати його, покласти на стіл міському голові, сказати, що це резолюція форуму. Представники громадських організацій могли визнати резолюцію дійсною, але я як представник влади не можу цього зробити. Резолюція ухвалюється більшістю голосів за наявності кворуму. Ви чули звіт мандатної комісії: запросили 900 делегатів, було 536. Аби резолюція була чинною, її має підтримати не менш як 269 голосів, а я нарахував лише 150… Ми відкриті до співпраці з молодіжними організаціями. Для цього існує спеціальний орган – Рада з питань молодіжної політики при Київській міській держадміністрації. Я не підтримую пропозицію перетворити саме цей форум на постійно діючий орган, тому що навіть зареєстрованих сьогодні на Форумі 536 чоловік на робочі засідання ми не зберемо ні завтра, ні післязавтра. Інша річ – Рада. Її можна змінити, назвати інакше. Але це має бути не п’ятсот молодих людей, а компактна команда».

Дмитро Бондаренко, голова МГО «Київський клуб веселих та найкмітливіших», член оргкомітету форуму: «Питання кворуму на форумі надумане. Позиція пана Кулика – то, гадаю, не позиція київської влади. Він із самого початку був проти форуму і об’єднання молоді. Адже форум порушив багато питань, на які в нього не буде відповідей».

* * *

22 і 23 червня Олександр Кулик і Дмитро Бондаренко провели дві радіопрес-конференції. Серед інших питань відповіли й на моє: «Форум був робочим, а якщо припустити, що більшість делегатів традиційно налаштовувалась на тусовку, то можна зробити висновок – «ноги» з форуму пішли, а залишились «голови», тобто саме ті, хто зацікавлений у розв’язанні молодіжних проблем. І друге запитання: чим пояснюється відсутність на такому представницькому зібранні урядовців?

Олександр Кулик: «У Києві зареєстровано понад 160 молодіжних організацій міського рівня, близько 100 районних. Але по-справжньому діє не більш як 40. Міська влада на форумі була представлена. А у міністра України у справах сім’ї, молоді та спорту Юрія Павленка, окрім Києва, ще 26 регіонів. На жаль, ні він, ні його заступник не мали змоги прибути на форум, але не залишили його поза увагою: надіслали своє привітання».

Дмитро Бондаренко: «Делегати працювали в секціях, і саме там схвалили резолюцію. Через брак часу – у студентів зараз сесія – більшість із них не могли досидіти до кінця. Щодо неучасті високих гостей, то упевнений, що запрошення надіслали з таким разрахунком, щоб ні Юрій Павленко, ні Олександр Омельченко не змогли запланувати приїзд до київської молоді».

У секретаріаті Головного управління у справах сім’ї та молоді уточнили: запрошення (звичайно, не прес-реліз і не телефонограму) пану Павленку надіслали ще у середу 15 червня…