А хура й досі там

Днями в Головархітектурі було оприлюднено результати конкурсу на концепцію реконструкції Європейської площі з будівництвом готельно-офісного комплексу «Столичний». Очікування киян, які вже більше року стежили за розвитком подій довкола будинку на вулиці Хрещатик, 5, не виправдалися. Членам журі й цього разу не вдалося визначити переможця. Тож і третій етап архітектурних змагань закінчився нічим.

Таку «безрезультатність» зумовили кілька причин. Серед них – уже наболіла висотність та об’ємність майбутнього будинку. Журі врахувало й той факт, що жоден із проектів не розв’язував комплексно транспортну проблему Європейської площі. Хоча, за словами голови журі архітектора Миколи Дьоміна, усі дев’ять проектів відповідали умовам конкурсу і вимогам його замовника. Усі вони пропонували цікаві архітектурні рішення, проте переможця визначити не можна було. Як і на попередньому етапі, журі присудило дві другі премії – архітекторам із Франції та Польщі, а також одну третю – команді вітчизняних зодчих.
Організатори конкурсу обіцяють, що четвертого етапу не буде. Але це не означає, що ділянка на Хрещатику лишиться незабудованою. Як розповіла журналістам директор компанії-замовника будівництва – ТОВ «Грааль» Ірина Окунєва, невдовзі архітектори розпочнуть роботу над проектом. Тільки створюватимуть уже не концепцію, а конкретний будинок. Команда буде інтернаціональною – французи, поляки й українці сумлінно проектуватимуть сучасну споруду, яка відображатиме історичні віяння і не руйнуватиме архітектурний ансамбль центру столиці.

Складається враження, що обрати найкращий проект організатори і не планували. Як це зробити, якщо самі умови конкурсу унеможливлюють визначення переможця? Навіщо замовник пропонував архітекторам споруджувати сорокаповерхові будинки, якщо знав, що такого свавілля не дозволять ні зодчі при здоровому глузді, ні кияни? «Ми просто хотіли подивитися, який вигляд матиме висотка на Хрещатику», – відповіла на це Ірина Окунєва.