Найпрестижніші – столичні

Рейтинг вищих навчальних закладів освіти України «Софія Київська», організований Академією вищої школи України, Конфедерацією недержавних вищих навчальних закладів та Українським інститутом соціальних досліджень, визначив кращі вищі навчальні заклади III та IV рівнів акредитації. Визначали за результатами двох опитувань, в яких брала участь молодь 16-25 років, що прагне отримати вищу освіту, вже отримала її або є студентом, та групи експертів із фахівців, які працюють у галузі освіти, працівники управлінь освіти, центрів зайнятості тощо. Опитування проводили майже у всіх областях України.

Основну увагу звертали на рівень професійної підготовки студентів вищого навчального закладу, професорсько-викладацький склад, наявність технічного та лабораторного обладнання, престижність дипломів серед роботодавців і відсутність корупції та хабарництва. По кожному з цих показників респонденти називали до десяти закладів, які вони вважають найкращими.

Цікаво, що молодь почала більш довіряти недержавним навчальним закладам. Їх 119 з-поміж 410, що увійшли до списку, за яким визначали рейтинг. Найпрестижнішими залишаються альма-матер, що в Києві, Харкові та Одесі, в Донецькому регіоні його рівень цього року трохи знизився.

Переможцями «Софії Київської» стали Київський національний університет імені Т.Шевченка, Національний технічний університет «КПІ», медуніверситет імені О. Богомольця, педуніверситет імені Драгоманова, університет культури та мистецтв, харківські університет внутрішніх справ та юридична академія, Міжрегіональна академія управління персоналом тощо. А Києво-Могилянська академія – поза конкуренцією. Вона завжди має високий рейтинг.

– Рейтинг «Софія Київська» не комерційний, тому не заанґажований і об’єктивний, – сказав фахівець Інституту соціологічних досліджень О. Яременко.
Лауреати рейтингу отримають статуетку «Софія Київська».