«Як тебе не любити…»

Ігоря Шамо згадуємо, лиш почуємо задушевну пісню: «Як тебе не любити, Києве мій?», яку написав на слова Дмитра Луценка. Пісня «Києве мій», присвячена рідному місту, стала його музичною візитівкою.

На щойно виданому компакт-диску до 80-річчя незабутнього Ігоря Шамо, – двадцять найпопулярніших пісень композитора, народного артиста України. Він був по-справжньому народним. Його пісні любимо, не забуваємо з роками: «Осіннє золото», «Три поради», «Проводжала мати», «Невідкриті острови»… Музичні автографи Ігоря Шамо як автора музики – майже до сорока театральних вистав і стількох же кінофільмів – «Їх знали тільки в обличчя», «Ніч перед світанком», «Як гартувалася сталь», «Від Буга до Вісли». У цих фільмах почасти відбувалися прем’єри пісень (їх у композитора понад триста!) які згодом виконували найпопулярніші артисти Дмитро Гнатюк, Діана Петриненко, Юрій Гуляєв, Георг Отс, Муслім Магомаєв. І – підхоплював народ. Ігор Наумович «брав усім»: мелодією, ритмом, гармонією. Пригадаймо, саме за високу пісенну творчість він отримав звання Шевченківського лауреата. Тож новий компакт-диск «Ігор Шамо. Пісні» (всі – з фондів Українського радіо, а звучання ж яке добротне – платівки створювали ще в Будинку звукозапису) – то приємний сюрприз шанувальникам композитора. За участю Національної спілки композиторів створюється сайт імені Ігоря Шамо. Твори популярного композитора звучатимуть і в програмі цьогорічного фестивалю «Літні музичні вечори», зокрема 24 липня.

Фонд імені Ігоря Шамо передбачає велике пісенне свято – фестиваль-конкурс на честь композитора. Це – і для збереження спадщини Ігоря Шамо, й – підтримка молодих музикантів. А минулої п’ятниці в Національній філармонії України відбувся ювілейний концерт за творами Ігоря Шамо – великого симфоніста, автора глибоких музичних полотен – кантат, ораторій, хорової опери «Ятраньські ігри».

Музиканти пригадують, як Ігор Наумович говорив: «Засобами струнних можна відтворити будь-який інструмент – чи духовий, чи ударний». Його глибокий талант – у звуках Першої, Третьої симфоній, що разом із Концертом для флейти і струнних прозвучали в концерті 10 червня.

Як зазначають музикознавці, симфонізм Ігоря Шамо – важливий етап – перехід в українській музиці від ліричного, безкомпромісного плану до драматичного. І в цьому Ігор Наумович наслідував свого консерваторського вчителя Бориса Лятошинського. Тож Національний ансамбль солістів «Київська камерита» повів шанувальників музики Шамо в ту стихію, де багатств барв і сила духу.