Будував лікарню, а вийшов котедж

Звичайно, значно легше будувати собі житло за державні кошти, аніж за гроші з власної кишені. Цим скористався і директор науково-дослідного центру «Ніка» (назвемо його Василем Івановим), який, обійнявши посаду голови правління, намагався влаштувати сину щасливе майбутнє за чужі гривні.

– Підставою для порушення кримінальної справи стали матеріали перевірки використання державних коштів цим товариством, – розповідає прокурор Дарницького району Анатолій Яковенко. – А досудовим слідством було встановлено чимало порушень.

У 1991 році товариство «Ніка» під керівництвом Василя Іванова за державні кошти розпочало на Троєщині будівництво лікарні, розрахованої на 1000 ліжок. У цей час його син у Бориспільському районі отримав земельну ділянку, на якій розпочав будівництво житлового будинку. Але на невеличкий триповерховий котедж гроші потрібні були чималі. Тут саме у пригоді став батько – голова правління «Ніки». Саме він і вигадав як допомогти дитині. До переліку об’єктів капітального будівництва товариства вніс синову земельну ділянку. Мовляв, за планами там має бути вибудована амбулаторія для місцевих жителів. Про це повідомив і районну владу.

І от стіни нової будівлі звели швидко. Ще б пак. Адже проектування й будівництво обійшлося майже у 500 тисяч гривень. Однак витрати пішли не з власної кишені замовників, а за рахунок товариства «Ніка».

Спочатку Василю Іванову здалося, що афера пройшла блискуче, без жодних збоїв, і вже можна відкорковувати шампанське. Проте сталося не так, як гадалося. Коли до так званої нової амбулаторії завітали з перевіркою щодо законності будівництва та використання будівлі працівники прокуратури, він відчув, що запахло смаленим. Спробував хоч якось замести за собою сліди. Скориставшись тим фактом, що його син також акціонер «Ніки», він заднім числом укладає інвестиційну угоду, де обумовлено, що син отримує від товариства на будівництво 150 тисяч гривень, а коли цю суму погасить – набуде право власності на амбулаторію.

– Цими діями голова правління порушив деякі пункти статуту товариства, – веде далі Анатолій Іванович. – По-перше, акціонери товариства не мають права власності на окремі об’єкти, які є майном підприємства; по-друге, правління цього товариства лише затверджує угоди, укладені на суми, що не перевищують 10 тисяч гривень.

На допиті архітектор, що проектував амбулаторію, розповів, як до нього неодноразово звертався Василь Іванов, аби він на території спланував ще кілька господарських споруд та сауну. До того ж із усіх почутих розмов чоловік зрозумів, що син пана Іванова планує сам жити в цьому будинку та займатися приватною медичною практикою.

Згідно із висновками судової будівельно-технічної експертизи зведена триповерхова будівля відповідає всім вимогам житлових будинків і аж ніяк – сільській амбулаторії.

– Василю Іванову інкримінується зловживання службовим становищем. Він незабаром постане перед судом, – каже Анатолій Яковенко.