Захистіться окулярами

Літо не можна уявити без сарафана, купальника, легеньких капців і сонцезахисних окулярів.

Останні є модним аксесуаром не лише для відпочинку, а й для повсякденних буднів та свят. Бо ж коли виходиш на вулицю і починаєш мружитися від надміру сонця, одразу пригадуєш, що забув вдома вельми важливу річ – затемнені окуляри. І мусиш повернутися, щоб очі свої захистити від шкідливих ультрафіолетових променів. Не треба дивитися на сонце, позаяк його промені уражають надто чуттєву до світла сітківку очей. А це може спонукати до такого захворювання, як катаракта. Власне, темні окуляри уберігають і від передчасних «гусячих лапок» – зморшок, чого так бояться жінки. А віднедавна цивілізація підкинула нам ще одну проблему: через розширення озонового шару ультрафіолетове випромінювання стало особливо шкідливим не лише для шкіри, а й для очей.

Тепер ви переконалися, що мати сонцезахисні окуляри конче необхідно? Тож не гайте часу – йдіть до магазину, так-так, саме до оптики, а не у підземний перехід, де торгують товаром, розкладеним на перевернутому ящику з-під бананів. Дуже добре, коли вам пощастить поспілкуватися із продавцем, який знається на властивостях різних моделей. Виготовляють такі літні аксесуари із скла, полікарбонатного й акрілового пластика. Скляні достатньо безпечні, бо скло не пропускає ультрафіолетових променів. Зате пластикові значно легші, хоча оправи легко ламаються. Ліпше, коли всередині пластика ще є металева основа.

Тепер щодо кольорової гами. Сірі та зелені лінзи не викривляють зображення, золотисто-жовті блокують синій колір у похмурі дні, а поляризовані – надміру яскраве світло в горах, біля моря, дзеркальні відбивають його на висоті. Є ще «хамелеончики» (фотохромні), які змінюють колір залежно від освітлення. Напівзатемнені можна порадити автомобілістам, а в рожевих краще ходити у затінку.

Зорієнтувалися, що кому знадобиться – гайда за покупкою. Вибираючи таку річ, потримайте її у руках, кілька разів відкрийте дужки, погніть оправу. Якщо вона не тверда, а пружна, не сумнівайтеся – це те, що потрібно. А тепер слід перевірити ґвинтики, чи достатньо надійно прикріплені дужки, скельця. Нарешті, приміряйте, чи не стискають перенісся, чи не спадають, коли нахиляєте голову. Щодо вартості цього товару, то вам самим вирішувати, скільки грошей діставати із гаманця. Китайський примітив, якого більш ніж достатньо, можна придбати за 15-40 гривень, а фірмові потягнуть на сотню, а то й більше. Хороші сонцезахисні окуляри не можуть коштувати менше 150 гривень. Як правило, їх продають у фірмовому футлярі, на якому написано назву колекції, і до них додають серветку для протирання.

Купуйте окуляри там, де є спеціальна апаратура для перевірки захисних властивостей лінз щодо ультрафіолету. І уважно вивчіть етикетку. На оправі поруч із назвою колекції вказується країна-виробник, має бути  напис «Made in Italy». Якщо ж написано frame чи desing in – перед вами, ймовірно, підробка. Зважте, що будь-який ярличок, наклейку можна підробити, тому не соромтеся попросити у продавця сертифікат на товар. В окулярах, які купуєте для дітей, обов’язково мають бути лінзи, які не б’ються, краще полікарбонатні.

Вибираючи форму цього аксесуара, який до певної міри і визначає ваш імідж, ліпше спинитися на обтічних, які максимально захищають від проникнення світла між лінзами та обличчям.

Кожна річ потребує догляду, і сонцезахисні окуляри – не виняток. Щоб вони слугували якомога довше, придбайте для них чохол, а краще – твердий футляр. Не кладіть окуляри лінзами вниз на стіл, щоб не подряпалися. Протирайте їх ворсистим чи замшевим клаптиком тканини.

Та найголовніше: не зважаючи на ступінь затемнення окулярів, не бажано дивитися прямо на сонце (це для тих, хто полюбляє засмагати горілиць на пляжі).