Вхід до раю коштує дві гривні

Замок та унікальна Долина нарцисів – найбільші пам’ятки закарпатського містечка Хуста, подивитися на які приїздять туристи з Угорщини, Польщі, інших європейських країн і, звісно ж, усіх куточків України.

Лише два тижні цвітуть

Мешканці Хуста живуть у досить загадковому ритмі – занадто швидкому для невеличкого містечка. Вочевидь, через те, що поряд кордон.

У місті п’ять готелів – доволі пристойних. Ціни – від 60 до 120 гривень за добу. Санаторій «Нарцис» ззовні має вигляд австрійського курорту. Готель «Карпати» –  розрахований переважно на іноземців.

– Багато туристів приїздить із столиці, – люб’язно розповідає  наглядачка готелю Світлана Олексіївна, – цьогоріч у нас поселилося кілька київських сімей.
Нарциси зазвичай цвітуть з 1 по 25 травня. А пік цвітіння з 18 по 19. Але торік цвітіння почалося 27 квітня, а цього року – 3 травня. Група «Таліта Кум», яка в Долині нарцисів знімала відеокліп, кілька разів переносила дати зйомок.

Від аромату можна померти

Долина нарцисів формувалася під час льодовикового періоду. Це найбільший масив дикорослих нарцисів у Європі –  256 гектарів. Щоправда, ростуть ці квіти купками, і в нетравневі дні  Долина схожа на великий луг посеред гір. Розташоване це чудове місце з чистим повітрям на вологій низині – 160 метрів над рівнем моря. В Україні нарцис вузьколистий росте лише тут. Білі квітки нагадують за формою зірочку, мають приємний сильний аромат.

Долина – центральний об’єкт Закарпатського біосферного заповідника, створеного для охорони унікального ботанічного об’єкта. «Років тридцять тому нарциси почали зникати, але нині, завдяки заповіднику, Долина набуває свого первинного вигляду», – розповідає начальник природоохоронного науково-дослідницького відділення Долини нарцисів Микола Ференцик. Він працює тут вже десять років, навчався ж у Київському Національному аграрному університеті. «Таких нарцисів, як тут, нема ніде у світі – науково підтверджений факт, – каже пан Микола, – в Долині два гектари площі, де ростуть лише нарциси». А щоб квіти краще росли і не зникали,  ми вирішили розбити Долину на ділянки та роздати людям під сінокіс. Нині маємо 258 угод із громадянами, які обкошують Долину після відцвітання нарцисів.

Незважаючи на велику кількість та красу нарцисів, серед них не рекомендується перебувати більше як півгодини – квіти дуже духмяні. Якщо ж у кімнаті поставити більше ніж сто квіток, – людина може померти. Щоправда, в Долині нарцисів смертельних випадків не було.

Натомість щороку цю пам’ятку  природи відвідує близько десяти тисяч туристів. «Кількість гостей зазвичай залежить від реклами, яку ми намагаємося давати щороку, та від погодних умов, – каже начальник Долини нарцисів. – До нас їдуть поляки, словаки, угорці, швейцарці, французи, росіяни, німці. Українці ж прибувають з усіх областей. Хоча туристи приїздять здебільшого в травні, це – не єдиний місяць, коли тут є на що подивитися. У Долині росте 450 видів інших рослин, зокрема рідкісні сибірські іриси».

Будуються готель та шлюзи

Вхід у цей рослинний рай коштує всього дві гривні. Штраф за одну зірвану квітку сягає 12 гривень, а за нарцис, вирваний із цибулиною, – 60. «Якось неврівноважену жінку за грати на 15 днів посадили, яка рвала нарциси, кидала їх догори та кричала «салют»: в неї не було грошей сплатити величенький штраф, – пригадує цей випадок пан Ференцик. – Зазвичай мої обов’язки й полягають у тому, щоб слідкувати за відвідувачами.»

Загалом, у Долині, крім начальника, працює лише два лісники та сторож. На вихідні приходить ще кілька лісників та науковців – перші допомагають слідкувати за порядком, а другі проводять екскурсії.

Як і всі більш-менш мальовничі місця в Україні, Долина нарцисів сподівається стати туристичним центром європейського рівня. Тут будують готель на сім двомісних номерів, музей екології, кафе.

Нині обговорюється суто науковий проект – створення спеціальних шлюзів, адже нарцис вологолюбива квітка, і без води гине. А через прокладання доріг навколо Долини рівень води знизився.

Гуляючи чудовою Долиною нарцисів, ми почули місцеву легенду. Христина та Петро випадково зустріли один одного в Долині та закохалися з першого погляду. На заваді стали родичі Петра: не хотіли для сина бідну наречену, та ще й сироту. Але молоді зустрічалися і далі, переважно вночі, в Долині нарцисів. Про це дізналися батьки Петра і вночі  жорстоко побили Христину. Дівчина не витримала знущань, померла, але душа її досі бродить в Долині нарцисів. Петро ж, дізнавшись про смерть коханої, не хотів більше жити. І одного дня перетворився на нарцис.