Доброму роду нема переводу

На території  Центру народознавства  «Мамаєва слобода» відбувся заключний  етап міського  фестивалю традиційної культури родини «Родовід».

Захід, організований Київським міським центром сім’ї «Родинний дім», проходив за підтримки Київського міського голови,  управління в справах сім’ї та молоді,  управління освіти  і науки  КМДА.

У рамках фестивалю відбулися оглядини найкращих зразків матеріального та духовного доробку родини,  сімейних реліквій, ужиткового мистецтва, родових легенд, звичаїв і традицій.

...Здавалося, що ти потрапив в Україну позаминулого століття – дерев’яна козацька церква, хати під соломою, над буйною зеленню височіє вітряк, чоловіки у святкових вишитих сорочках, жінки в очіпках та  квітчастих хустках, лунають українські пісні, і всюди чується лише рідна мова.

Талановита сім’я  бандуристів  Яницьких порадувала  народними піснями.  Грати на бандурі та співати в цій родині вміють усі – батько, мати, сини, невістки. Навіть маленька внучка Софійка виконала  пісню «Ой, дівчино, шумить гай».

Було що  розповісти і родині Корнієнків. Надбання цієї сім’ї – трудова династія.  Робітників із цим прізвищем  понад століття знають на заводі  імені Артема. А  родина Твердих,  коріння якої на Чернігівщині,  представила  багату колекцію  українських музичних інструментів. До того  ж  на них вміють грати  і великі, малі Тверді.  Киянин Анатолій Запорожець  вручну робить з дерева   предмети  побуту – ложки, миски, кухонні дошки.  Це ремесло  він перейняв із діда-прадіда. Із задоволенням гості фестивалю слухали пісні у виконанні співачки Лесі Горової, фольклорного дитячого колективу «Дай Боже», яким керує Ольга Мельник.

Переможців фестивалю нагородили цінними подарунками та грамотами. Організатори мають намір  наступного року охопити всі регіони України.