«Будьтє как дома»

Не знаю напевно, як у наших політиків із національними смаками, але на власні очі бачив, з яким апетитом вони наминали чорну ікру та червоний баличок на прийомі з нагоди Дня Росії в Україні в найбільшій того вечора харчевні, в яку перетворився палац «Україна».

Від України тут залишилася хіба що назва місця зібрання. Ні, була ще фотогалерея з ликами нинішніх президента та прем’єра. Щоправда, самі вони не змогли сюди потрапити «через важливі справи». Понад два десятки балалаєчників разом із духовим оркестром Чорноморського флоту витинали російські частушки, а стільки ж дівчат ласкаво запрошували «Будьтє как дома!»

А «додому», як це зазвичай траплялося протягом останніх десяти подібних званих вечорів, вирішили завітати до болю знайомі обличчя. Здебільшого, за винятком нинішнього спікера та міністра Є.Червоненка, з префіксом «екс». Екс-президент, екс-міністр, справжній сивоволосий соціаліст та комуніст з кільканадцятьма членами своєї партії.

– «Вітя, всьо отлічно!» – вітався з хазяїном вечора Віктором Черномирдіним Сергій Ківалов. Слідом Нестор Шуфрич, наспіх витираючи піт з чола та сліди помади дружини російського амбасадора.

Із запізненням на кілька хвилин постали перед російським послом Леонід Данилович і Людмила Миколаївна. Він – у сірому костюмі, вона – в рожевому. Камери, квіти, поцілунки. Ніби нічого і не змінилося.

– Ну, підіть погуляйте, – просить Черномирдін гостя, перекинувшись кількома словами з ним та його дружиною, яка, між іншим, відчуває себе хоч уже і не першою леді, але ще зіркою: «Живемо як зірки. Кожен день про себе в газетах читаємо», – усміхнулася пані Людмила.

Закінчивши спілкування з мистецтвом (концерт був ніби 45-хвилинна перерва між фуршетами) увертюрою Чайковського, гості перебралися столуватися на 5-й і 6-й поверхи палацу «Україна». Стіл часів інавгурації Ющенка, порівнюючи із російським фуршетом, можна назвати робітничим сніданком. Ікра, червона риба, сало трьох сортів та кільканадцять різнокольорових пляшок – від білоруської зубрівки до французького коньяку. Якась українська ферма напередодні «осиротіла» на один десяток невинно забитих поросяток.

Посол і високоповажні гості зайняли окремий стіл, за яким і зустрілося усе колишнє керівництво України з Віктором Степановичем. Відчувалося, що екс-президенту Кучмі нині бракує публічності, тож він не лише із задоволенням фотографувався з усіма охочими, а й погодився «за коментар» повальсувати з відомою українською журналісткою.

Випивши за здоров’я усіх росіян по останній, Кучма попрощався з гостями, але у машину сів не відразу. На першому поверсі разом з Черномирдіним вони на мить зупинилися біля картин, з яких їм по-дружньому усміхався Віктор Андрійович та трохи сердито дивилася Юлія Володимирівна.