Салат у рукавичках

Салат – городина примхлива. Якщо завчасно його зрізати, то буде трава травою. Перегріється на сонці – стане гірким. До того ж це сезонна рослина.

На Житомирщині й на Київщині салат росте тільки влітку, а в Криму – із середини травня до початку червня і з вересня до зимових холодів. І хоча вимагає води не як капуста – лише 2 літри на тиждень, поливати його треба так, щоб не застудити і не обпекти. А якщо зважити, що культура ця для нас нова і ми віддаємо перевагу капусті, то українським фермерам вирощувати салати і тим більше постачати їх для ресторанів «МакДональдз», мабуть, клопітно. Компанія свято дотримується культу чистоти та якості і, напевно, допікає своїми перевірками усіх, хто взявся за оту салатну справу...

На думку директора компанії «Славянский дом» Ольги Лізунової, українським аграріям «смикати заячі вушка» (вирощувати салати) не зовсім складно: «Набагато важче боротися не зі шкідниками чи спекою, а з чиновниками і їхньою «залізною» логікою: «Наші люди цього на вживають, їм воно не потрібно, і нас це не цікавить». Якби ж то посадовців так ретельно підбирали, як продукти для ресторанів «МакДональдз», у наших селян проблем із бюрократами значно поменшало б. Щодо салатів – одних тільки вимірів температури, починаючи від овочевого сховища і закінчуючи холодильником, у ресторанах швидкого обслуговування – 28! І щоразу має бути не менше ніж +1° С і не більше ніж +3° С. Мовчу про контрольні закупівлі, про те, що готовий салат чекає споживача не більш як 4 години за температури +1 – +4° С, а також про те, що працівники «МакДональдз» готують їх у спеціальних одноразових рукавичках».

– І при цьому обов’язково усміхаються...

– А як же інакше? Навіть якщо їжу приготувати із найвишуканіших делікатесів, але не докласти добра – вона буде неситною і несмачною. Отже, кухарям варто частіше усміхатися, згадувати і розповідати веселі історії чи анекдоти.

– Часто в казках Шахерезади говориться про те, як звичайний салат «зміцнює спис і допомагає коханцям розтрощувати алмази задоволення». Якщо вам відомі такі рецепти, поділіться з нашими читачами.

– Для кожного випадку слід готувати особливу страву. А молодятам рекомендую взяти качан салату «Айсберг» і порізати його великими шматками, додати волоські горіхи або мигдаль, родзинки, курагу, лимонний сік і цукор, трошки оливкової олії або столову ложку майонезу. Можна також додати м’якого французького сиру або фети. І в жодному разі не переїдати. Інакше можна опинитися в дещо комічній ситуації.

– Пані Ольго, знавці кажуть, що в літньо-вітамінний період кожному потрібно з’їсти 10 кілограмів полуниці і 20 кілограмів кавунів. Аби почуватися здоровим, скільки маємо з’їсти салату?

– У середньому, хоча б один кілограм на тиждень.

– І результат буде, як кажуть, «навіч»?

– Принаймні, не на животі. Одні дієтологи говорять: «М’ясо – шкідливе», інші відстоюють інтереси м’ясоїдів. Але ні ті, ні інші не висловлюються проти салатів. Як на мене: добрий літній салатик, склянка натурального соку та загорнутий у лист свіжого хрусткого салату шматочок м’яса і сиру – це просто здоров’я!