Болісне переселення

Питання перенесення до Маріїнського парку резиденції Президента України вкрай загострилося. Біля лікарні «Охматдит» – пікети, влаштовані батьками хворих дітей та громадськими організаціями. Вони протестують проти подрібнення та відселення спеціалізованої поліклініки матері й дитини на вулиці Стрітенській, у приміщення якої збираються переїхати деякі підрозділи Міністерства охорони здоров’я.

Відкриваючи прес-конференцію з цього питання, керівник прес-центру МОЗ сказала, що переселення МОЗу до поліклініки «Охматдит» зумовило потужний інформаційний і суспільний резонанс, тому журналістів запросили, аби надати з цього приводу достовірну інформацію і запевнити, що МОЗ нічого протизаконного не робить.

Міністр охорони здоров’я Микола Поліщук розпочав розмову з привітання журналістів з нагоди професійного свята, а після довгенько читав із папірця, що робитиметься для дітей і мам. Що ж до розселення свого відомства, то назвав міністр низку проблем. Запропоновані раніше приміщення на вулицях Щорса та Лесі Українки без відома фонду держмайна продали чи передали у тривалу оренду, тож МОЗ підшукало інші приміщення. Кілька управлінь, автопарк і авіапідрозділ переїдуть до дитячої поліклініки на вулиці Стрітенській. «Від цього ніхто не постраждає, бо нова влада, на відміну від попередньої, діє не революційно, а еволюційно», – наголосив Микола Єфремович.

На гостріше запитання – скільки коштуватиме державі така еволюція: кілька переїздів із попередніми ремонтами – Микола Єфремович відповів, що не економіст. А керівник прес-служби, пильно оглянувши піднесені руки журналістів, дозволила останнє запитання, визначила його автора – і прес-конференція закінчилася.

Нічого не зоставалося, як кинутися по роз’яснення до генерального директора Української дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» Юрія Гладуша, котрий просидів біля міністра мовчки.

– Хто постраждає? – перепитав Юрій Гладуш. – Діти. Я не можу собі уявити, що буде, коли виселять половину спеціалізованої дитячої поліклініки. Які саме відділення й консультаційні кабінети мають звільнити приміщення для МОЗу, я не знаю, хоча зрозумів сьогодні, що переселення – справа найближчих днів. Мене й про цю прес-конференцію повідомили за 15 хвилин до початку. Я категорично проти переселення Міністерства охорони здоров’я в «Охматдит» і неодноразово казав про це особисто Миколі Єфремовичу. Кілька днів тому комісія МОЗу обстежила всі приміщення нашої клініки, вишукуючи, куди можна переселити зі Стрітенської дитячу поліклініку, і дійшла однозначного висновку: такого приміщення нема. Після цього МОЗ розпочав тотальну перевірку діяльності стаціонарів і поліклініки: навантаження на кожного лікаря, використання техніки і площ. Від цього медиків лихоманить так само, як і від пікетів і галасу надворі. Таку перевірку вкупі з переїздом МОЗу вважаю некоректною. Якщо переїзд таки неминучий, то нехай це роблять без зайвого галасу. Хоча важко уявити обстеження дитячого серця за однією адресою, а носика – за іншою.

Дуже шкода, що «Охматдит» не має статусу національної клініки – може, тоді ми були б хоч трохи захищені. 340 народних депутатів і я просимо про це Президента України. Я домагатимуся цього, навіть розуміючи, що, можливо, це – моє останнє інтерв’ю…

* * *

Враження від такого зібрання залишилося гнітюче. Мами хворих дітей, котрі готувалися висловити і свою думку, залишилися непочутими. Прикрості додало й не дуже доброзичливе ставлення до журналістів. Це вже друга прес-конференція, на якій Микола Єфремович відмовлявся відповідати на наші запитання.