Радіація не викликає ані чхання, ані кашлю

В автобусі, що ним прямую на кабмінівську «гарячу лінію» міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, розмовляють дві жінки: «Чорнобиль знову «заговорив»… Люди кажуть, хмару понесло на Закарпатську область... Ну, а ми тут почали чхати і кашляти...». Отже, гадаю, є слушна нагода отримати інформацію, як кажуть, із перших вуст.

Біля Будинку уряду ветерани афганської війни встановлюють намети. Навколо – транспаранти, які закликають владу дотримуватися положень законів, спрямованих на  розв’язання соціальних проблем учасників хоча й дивної, але війни. Відзначаю: через півгодини такі ж запитання почує і міністр Давид Жванія. І на більшість з них Давид Важаєвич не зможе дати конкретної відповіді. Хіба що констатувати: недоліків дуже багато.

До честі його, пан Жванія на «гарячій лінії» не намагався виправдовуватися. Так, у  вирішенні соціальних питань ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС багато зловживань, непоодинокі факти корупції, крадіжок коштів, які держава виділяє на задоволення потреб учасників подій. Низький рівень пенсійного забезпечення, відсутні санаторно-курортні путівки. Отримати необхідні ліки в аптеках України ліквідатори і потерпілі від аварії не в змозі – недостатнє фінансування.

Респонденти не намагалися зробити винуватцем повільного вирішення проблем сьогоднішнього міністра – три місяці роботи на цьому посту термін занадто малий. Але люди запитували: кому ж було вигідно розділити чорнобильські програми між Міністерством з надзвичайних ситуацій і Міністерством праці і соціальної політики, створюючи тим самим підґрунтя для зловживань? Керівник відомства відповідав: так, комусь це було вигідно. Запевняв, що сьогодні всі гроші в одних, його руках. Обіцяв розібратися і запевняв, що зловживань не допустить. Хотілося б вірити в це.

Що ж до чуток стосовно об’єкту «Укриття», Давид Важаєвич сказав, що вони безпідставні хоча б тому, що він сам напередодні відвідав ЧАЕС і особисто переконався: нічого нового там не трапилося. І  загалом збільшення рівня радіації не викликає нападів чхання чи кашлю. Новий же «саркофаг» над 4-м енергоблоком ЧАЕС має стати до ладу  2009 року. І працюватиме він, за словами міністра, не менш як 100 років.