На чиєму гачку леді Ю?

Із приходом до влади Юлії Тимошенко жити стало якщо не краще, то принаймні веселіше. Останнім часом складається враження, що прем’єрське крісло під нею почало брикатися. Та навряд чи воно захиталося, швидше – затанцювало. От тільки не вальс, а танок із шаблями. Залишилося з’ясувати, хто композитор.

На початку цього року Юлія Тимошенко в інтерв’ю кільком іноземним ЗМІ зізнавалася, що втомилась бути в опозиції і тепер неодмінно очолить виконавчу владу в Україні. Водночас вона заявила, що Генпрокурор отримав розпорядження посадити «на гачок» кримінальних справ її сім’ю. Чи перебуває пані прем’єрка в міжнародному розшуку – це, схоже, питання філософське. Адже до сьогодні не існує однозначної відповіді.

У рубриці «Розшукуються» на сайті Інтерполу інформації про Юлію Володимирівну я не знайшла. Заступник Генерального прокурора України Віктор Шокін нещодавно заявляв, що заяви з проханням екстрадиції Тимошенко ГПУ не має. За словами Шокіна, це свідчить, що пані Тимошенко не може бути в міжнародному розшуку. Водночас російський генпрокурор в один голос зі своїм військовим колегою ще у квітні стверджували, що розшуку ніхто не скасовував. Вони продовжують звинувачувати прем’єрку в підкупі Міноборони РФ за підписання вигідних для її комерційної структури контрактів. Керівник Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко сказав, що знає про цю справу не більше, ніж пересічний громадянин. «Треба вивчити російське законодавство про іноземців, міжнародні акти з цього приводу і саму кримінальну справу. Поки що ситуація для мене дещо нелогічна: прокуратура РФ вимагає явки Тимошенко на слідчі дії замість того, щоб приїхати сюди. Вона сама неодноразово запрошувала російську сторону до нас, щоб усе пояснити. Незрозумілий мені і статус Юлії Тимошенко в цій справі: раніше йшлося про свідка, тепер я чую про якісь обвинувачення». Генпрокурор РФ зазначав, що попри все леді Ю може відвідувати інші держави. Тривалий час вона цим правом не користувалася. Хоча кілька днів тому через її прес-службу стало відомо, що у першій половині червня Тимошенко відвідає Грузію, Польщу і Францію.

Прем’єрське крісло регулярно викидає колінця і вдома. Загадковий вигляд має історія із можливою відставкою очільниці уряду. Її симпатики схильні котити діжку на Петра Порошенка, який нібито спить і бачить себе з прем’єрським портфелем. Частина аналітиків припускає, що автор скандалу – сама Юлія Володимирівна, яка створює собі імідж сильного конкурента і потрошителя олігархів, які намовляють на неї довірливому Ющенку. Теоретично можна припустити, що ця історія розкручувалася командою самої леді Ю як ефектний вступ у виборчу кампанію.

Антиросійськи налаштована частина населення переконана, що в Юлиних негараздів ноги ростуть з-поза східного кордону. Причому не лише від офіційних «РОДІНОзаврів». Йдеться про висловлювання московського політолога Олександра Ослунда про те, що більшість команд Ющенка вже перейшла до Тимошенко і, можливо, готують змову проти Президента. Гримнув ударом нещодавно і випад «радника з-за бугра» Бориса Немцова: «Тимошенко – найбільш реальний і конкретний ворог української державності» і закликав відправити її в опозицію.

До речі, домовленість про створення до парламентських виборів «канівської трійці» – поки що тільки словесний намір. Квітневі соцдослідження фонду «Демократичні ініціативи» свідчать, що рейтинги як самої Юлії Тимошенко, так і її партії «Батьківщина» – одні з найвищих в українському суспільстві. За словами директора фонду Ілька Кучеріва, «канівська трійця» може заповнити більш як половину парламенту, якщо до виборів доживе дружно. Тому звільнення найближчим часом прем’єрці не загрожує. Звісно, якщо вона сама не відчує ностальгії за плаванням проти течії.