Допомагають фантасти та кияни

Уже кілька тижнів у одній з київських лікарень перебуває американський письменник-фантаст Роберт Шеклі. Як виявилося, літератор зовсім не такий відомий у США, як про це повідомляли організатори міжнародної асамблеї фантастики «Портал», почесним гостем якої він був. Крім того, він майже жебрак  – тепер гроші на   лікування літератора збирають в СНД.

Основоположник золотого віку наукової фантастики, письменник одного покоління з Реєм Бредбері, Андре Нортон,  Гаррі Гаррісоном, Урсулою ле Гуїн, перебував в Україні з тритижневим візитом. Крім Києва… відвідав Харків, Умань, Львів, Дніпропетровськ, Одесу, підписав контракт про вихід збірки оповідань українською мовою. Власне, наша країна  так сподобалася панові Роберту, що він серйозно подумує оселитися тут назавжди.

Роберта Шеклі госпіталізували 27 квітня через загострення хронічного бронхіту, гостру двосторонню пневмонію.   76-річний письменник викурює по три-чотири пачки сигарет на день, а кілька років тому   переніс інфаркт.

Лікується письменник у приватній клініці, оскільки  медичну страховку, що була куплена разом із візою, загубив. Клініка – дорога, щоденне лікування коштує п’ять тисяч гривень.

Американське  посольство матеріально не може допомогти. До Києва одразу після інциденту прилетіли 32-річна донька письменника Анна,  а також його  друг, відомий англійський письменник Саймон Гандольфі. Коли за справу беруться родичі, посольство лише спостерігає.

Удома фантаст живе на місцевий аналог пенсії. Часи його популярності вже далеко минули, тому жодних заощаджень у нього немає, та й ніколи не було. Останні книги Роберта Шеклі, перекладені й видані в Італії та Росії, американські видавці не оцінили, тому мовою оригіналу вони так і не вийшли.

На батьківщині письменницька слава Роберта Шеклі  почала згасати в середині 60-х. У 70-80-х роках він був культовим автором для радянських школярів. Загальний наклад його книг у СРСР  налічував тоді десятки мільйонів, але за це письменник не отримав  жодної  копійки. Тож певна іронія долі помітна в тому, що саме там, де книги Шеклі читали «безплатно», письменнику знадобилася допомога. Щоправда,   провідні американські письменники-фантасти  Майкл  Муркок, Руді Рюкер та інші не залишили Шеклі в біді. Дружина письменника Гейл намагається отримати допомогу в Американської асоціації письменників-фантастів. Хоча, звісно, здоров’я ні за які гроші не купиш – треба менше палити.