Тренуватимуться майбутні олімпійці

Ще два роки тому плавальний басейн на вулиці Бастіонній, 7, що на Печерську, тільки за назвою мав такий титул. Утім, як і більшість столичних басейнів. Добре хоч, що його не закатали асфальтом і не перетворили на автостоянку, як це зробили власники стадіону «Динамо». Наша олімпійська чемпіонка з плавання Яна Клочкова змушена була тренуватися де завгодно, тільки не в столиці, де вже не було для цього прийнятних умов.

Саме тоді на руїнах плавального басейну побував Київський міський голова Олександр Омельченко і, побачивши жахливу картину, запропонував бюджетним коштом відновити споруду. На тому і порішили. Два роки тривала реконструкція, що коштувала 11 мільйонів гривень. Левову частину грошей (9 млн.) вклав Печерський район столиці. Минулої п’ятниці ми були присутні на відкритті сучасного басейну «Юність».

– Районна рада ухвалила рішення створити на базі басейну державне комунальне підприємство, аби звільнити тренерський колектив від проблем підготовки води, – розповів голова Печерського району Анатолій Коваленко. – Басейн працюватиме передусім для дитячої спортивної школи №9, яка готує майбутніх олімпійських чемпіонів, і для всіх 25 печерських шкіл. Тут тренуватимуться плавці-професіонали, зокрема й Яна Клочкова. (Бачу, як присутня на церемонії відкриття тренер олімпійської чемпіонки Ніна Кожух ствердно киває головою. – Авт.). Новий басейн якщо не єдиний, то один із небагатьох такого класу, що є в Україні. Він відповідає всім вимогам європейського рівня. Рішенням сесії Печерської райради заборонено будь-яку оренду чи суборенду басейну. Торгуватиме у закладі комунальне підприємство «Шкільне» – забезпечуватиме спортсменів чаєм, соками і виробами власної випічки. У районному бюджеті є окремий рядок фінансування «Юності».

Анатолій Коваленко щось пояснює начальнику Головного управління фізичної культури і спорту Ростиславу Карандєєву, потім вони уважно слухають Ніну Кожух. А тим часом тренер дає команду, і у наповнену водою 25-метрову чашу стрибають юні спортсмени. Поряд встановлено спортивні снаряди, де можна «накачувати» м’язи. Все це під дахом. А за великими на всю стіну вікнами бачу вдвічі більший басейн просто неба. Тут гостям демонструють своє вміння синхронного плавання дівчата.

Мені пригадалося, як редакція «Вечірки» організовано взимку ходила оздоровлюватися до колишнього басейну на території стадіону «Динамо». Можливо, і до «Юності» так само можна буде потрапити, адже Анатолій Коваленко сказав, що басейном зможуть користуватися й дорослі мешканці Печерська, коли тут залишатиметься вільний від тренувань час.