У гостях – «Крамбамбуля»

До Києва завітала весела білоруська група «Крамбамбуля». Музиканти презентували збірку найкращих пісень із трьох попередніх альбомів.

Усі дванадцять композицій – невід’ємна частина концертної програми колективу, тому вони добре відомі українському слухачеві. Скажімо, пісня «Гості» – дует лідера групи Лявона Вольського та  Сергія Міхалка – отримала в Білорусі статус народної. «Туристи» – дует пана Вольського та лідера «Ляпіса Трубецького», продовження історії про гостей. Однак, якщо в першій пісні йдеться про людей, які завітали на територію Білорусі, то в другій білоруси розповідають про те, як вирушили на екскурсію до сусідів. «Багато в чому на цю композицію надихнуло нас відвідання Києва зокрема та України загалом, – розповідають музиканти. – У вас ми почуваємося добре, як діти, що отримали додаткову порцію  морозива».

Тема першого альбому «Крамбамбулі» – «Палітра доброго настрою» (2002) – про різноманітні алкогольні напої, що є у світі.  Кожну пісню виконували в стилі країни, де «народився»  напій: Ірландія, Франція, Німеччина... До речі, крамбамбуля – це стародавній напій білоруських шляхтичів. Пісня з дебютної платівки «Абсент» стала однією з перших білоруськомовних пісень, яку активно транслюють радіостанції.

Лідер групи Лявон Вольский – музикант, літератор та художник, володар трьох головних музичних премій Білорусі, названий вдома найяскравішим діячем мистецтв останніх двадцяти років. Випустив дві збірки поезії (1993 р. та 2000 р.).

Минулого року до колективу приєдналася білоруська співачка азербайджанського походження Гюнеш Абасова – солістка Молодіжного театру естради, лауреат різних конкурсів у Білорусі, Польщі, Україні, Юрмалі, Ялті. Співала в студії «Сябри» Анатолія Ярмоленка. Гюнеш брала участь у створенні альбому «Радіо «Крамбамбуля» 0,33 FM», що побачив світ наприкінці минулого року.  Платівка доволі дивна – на ній представлено своєрідні анонси трьох великих робіт, над якими музиканти планують працювати кілька років. Скажімо, «Крамбамбуля international» представлена дуетом Лявона Вольського та скрябінівця Андрія Кузьменка. Гурт також планує заспівати із «Здоб ши Здуб» та «Запрещенными барабанщиками». «Граємо все, що хочеться: часом веселе аж до нестями, часом і сумне, але не до депресії», – кажуть музиканти «Крамбамбулі».