«Будемо жити, ветерани!»

«Кіно Перемоги». Така назва фестивалю фільмів про війну, який проходив по всій Україні. Напередодні  60-річчя Великої Перемоги відомі  українські артисти, кіноактори, які  грали у фільмах про Другу світову війну,  зустрічалися з ветеранами, вітали їх зі святом, влаштовували перегляди кінострічок.

Теплою і задушевною видалася  зустріч  ветеранів війни Шевченківського району з акторами, які зіграли в улюбленому кількома поколіннями  фільмі  «У бій  ідуть лише старики».

У кінотеатрі  імені Чапаєва  зібралося близько 70 літніх людей, які 60 років тому захищали людство від фашизму. В усіх на грудях багато орденів та медалей.

...Доля  киянина Миколи  Гончар-Петрачека – справжня легенда, що могла б стати сюжетом для роману чи фільму. Він був вундеркіндом. Перед війною за три роки закінчив два вищих навчальних заклади, досконало вивчив п’ять іноземних мов. Це згодилося йому на війні. Cлужив у розвідці, виконував особливо важливі завдання. Одного разу  привів до штабу  німецького генерала. За голову цього хороброго розвідника фашисти обіцяли 20 тисяч марок. Дослужився до полковника. Був тяжко поранений, контужений, став інвалідом 1-ї групи.

Є  що розповісти нащадкам  і 82-річній Олені Свєтлій. У юності не встигла закінчити фізмат Київського державного університету. На фронт пішла добровольцем  у липні 1941-го.  Воювала на багатьох фронтах. До рідного Києва повернулася в 1945-му капітаном медичної служби.

Перед  ветеранами виступив  народний артист України Володимир Талашко (на знімку), який зіграв у кінострічці Леоніда Бикова пілота Сергія Скворцова. Він розповів про те, як знімався фільм,  сказав, що стрічка ця про кожного з  тих, хто воював. І закінчив  вітання ветеранів зворушливими словами свого героя: «Будемо жити!»