Щоб зиск мати, треба грамотно керувати

Корпоративне управління – потужний фактор економічного та соціального розвитку будь-якої країни. В Україні поки що це одна з найбільших і чи не найважчих проблем. Із понад 6 тисяч підприємств наша держава до останнього часу майже не мала зиску і навіть не розраховувала на нього. І хоча нова влада зараз намагається щось змінити, зробити це непросто – через низьку кваліфікацію кадрів та недосконалість правової бази, що сприяє тіньовій економіці.

Як подолати все це, запропонували учасники міжнародної науково-практичної конференції «Теорія і практика корпоративного управління в Україні: реалії та перспективи розвитку», організованої кафедрою менеджменту інноваційної та інвестиційної діяльності економічного факультету Київського Національного університету імені Тараса Шевченка.

У світі діяльність корпорацій досліджують уже півстоліття, в Україні ж – лише десять років. Однак встигли надбати певний, саме наш, вітчизняний, досвід. Бо якими б привабливими та ефективними не здавалися закордонні методи управління виробництвом, вони, на думку доктора економічних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України, декана економічного факультету Віктора Базилевича, обов’язково мають враховувати національні особливості, менталітет, реалії й передумови. Переважна більшість українських підприємств – акціонерні товариства, які працюють за законом, що вже давно застарів, а новий ось уже шостий рік парламент ніяк не може ухвалити. Тому такі підприємства в Україні працюють, як правило, не на суспільство, а здебільшого на керівника. Майже 17 мільйонів акціонерів дивідендів не отримують і багато хто з них уже не й пригадує, співвласником якого підприємства є.

От саме шляхи розв’язання цих та інших проблем корпоративного управління й шукали науковці-економісти з навчальних закладів майже всієї України та гості з Фінляндії. Узагальнені висновки та наукові пропозиції з теорії й практики корпоративного управління в Україні передадуть до парламенту. І хочеться сподіватися, що народні обранці нарешті почують вчених-економістів.