Дешеве м’ясо – у кооператорів

Давня приказка «Хто рано встає, тому Бог дає» виявилася особливо актуальною минулих вихідних, коли майже в усіх районах запрацювали передвеликодні ярмарки. Саме на них кияни мали змогу купити м’ясо за цінами, обіцяними прем’єр-міністром.

Поряд із «Дитячим світом» ліворуч від станції метро «Дарниця» в суботу ярмаркували жителі Дніпровського району. Ще до початку торгівлі неважко було здогадатися, де продаватимуть м’ясо, бо там утворювалися чималенькі черги. Жінки, а здебільшого саме вони вишикувалися до імпровізованого прилавка Броварської райспоживспілки Об’єднаної спілки споживчих товариств Київської області, цінники на свинину сприйняли схвально. Бо на стаціонарному ринку (праворуч від метро) за ребра, наприклад, правили 25 – 27 гривень, а тут усього 16, за вирізку відповідно 30 – 35 і 22. Сало в кооператорів теж коштувало на 5 – 6 гривень дешевше.

Обмежень для покупців не було, тому чи не єдиний у черзі чоловік ладен був забрати півсвині. Його апетит жінки з черги трохи зменшили, але все одно м’яса вистачило лише до 11-ї ранку. Тим, кому не пощастило, пропонували прийти в неділю.

До речі, дешевою свининою обидва вихідні (і не лише у Дніпровському, а й у Дарницькому та Печерському районах) торгували також кооператори Васильківської райспоживспілки, Переяслава-Хмельницького, Кагарлицького, Вишгородського, Бориспільського, Таращанського і Ставищанського райспоживтовариств. Як пообіцяв голова Об’єднаної спілки Анатолій Рогоза, така торгівля буде аж до Великодня. Але важко не згодитися з тим, що лише ярмарками «м’ясної» проблеми в Україні не розв’язати. Слушними видаються пропозиції кооператорів про надання пільгових кредитів на вирощування худоби та розвиток дешевої якісної кормової бази.

Варта уваги столичної влади й думка голови Васильківської райспоживспілки Володимира Пугачова виділити в п’яти-шести районах Києва територію під спеціалізовані кооперативні ринки, на яких не було б місця перекупникам. Які, до речі, дуже нервово та сердито реагували, коли чули про ярмарки. Громадяни ж охоче ділилися інформацією про дешеве м’ясо й радили тим, хто проспав, наступного дня прокидатися раніше.