Ефект присутності

На початку цього року  одним із лауреатів престижної премії імені Василя Стуса було визнано письменника і видавця з Кривогу Рогу на Дніпропетровщині Григорія Гусейнова.

Премії він удостоївся

за восьмитомне видання «Господні зерна», яке пан Григорій готував тривалий час, а видруковував чотири роки поспіль. По суті, «Господні зерна» – це книга його життя в усіх сенсах цього словосполучення.

За всіма ознаками, характер і талант Григорія Гусейнова «закроєний» на довготривалі  поважні проекти. Зважте: взявся чоловік десять років тому видавати літературно-культурологічний часопис «Кур’єр Кривбасу» – і вже одинадцятий рік виходить цей цікавий, насичений загальноукраїнський журнал. Задумав Григорій Гусейнов написати епопею – художньо-документальний життєпис  у восьми книгах  переважно про південь України – і таки виконав справу свого життя.

Композицію твору я б визначила як концентричноподібну: до постатей, життя та діяння яких досліджує автор, він повертається знову і знову, з’ясовуючи все нові обставини, ситуації, зв’язки. Це – роман-дослідження, роман-епопея, роман-мандрівка, роман-енциклопедія. А постаті ж які: Олександр Поль, Софія Русова, Євген Маланюк, Юрій Яновський, Володимир Винниченко, нащадок  відомого декабриста Микола Давидов, родини Симиренків і Фальц-Фейнів, Юрій Тютюнник, Володимир Сосюра, Генріх Нейгауз, Кароль Шимановський, Нестор Махно і Лев Троцький... Усіх не перелічити. Автор нині працює над додатковим томом – алфавітним покажчиком імен. Такі різні прізвища, різне походження, та всіх об’єднує наша земля. І це одне з недекларованих, проте очевидних надзавдань роману: показати, що українство як належність і зв’язок із феноменом України природно випливає зі злиття людини з тим конкретним місцем на землі, де доля прирекла її народитися, жити і творити. Воістину, це має бути, за Мірче Еліаду, освячене місце. З огляду на це багато оповідей у книзі вражає надзвичайно. Як, наприклад, історія про першу шведську колонію в Україні – Альт-Шведендорф, куди переселилися 1782 року шведи з острова Даго в Балтійському морі. Та 1929 року 140 сімей виїхало зі своєї другої батьківщини на історичну. І майже половина з них у 1930-1931 роках повернулися в Україну, бо в Швеції не склалося... І довелося українським шведам пережити майже все те, що пережили українські селяни. Нині, повідомляє Григорій Гусейнов, у заснованих шведами селах на Херсонщині мешкає до 80 шведських родин. Вони ще володіють рідною мовою, тримаються своїх традицій! Український світ не обмежується лише етнічними українцями. Як на те пішло, то й сам Григорій Гусейнов – син українки та азербайджанця...

Робота над епопеєю розпочиналася із начерків про історію дендропарків півдня України. А далі – концентричні кола: доль, родинних зв’язків, перегуків часу, переказів, легенд і версій. І все це – у сув’язі ретельної архівної роботи, листування, усних та письмових свідчень, особистих краєзнавчих мандрівок місцями, які буквально воскрешаються із напівзабуття.

Григорій Гусейнов ілюструє свої пошуки архівними фото, з приватних колекцій та власними знімками. Відтак у читача небезпідставно виникає почуття ефекту присутності  в усіх  тих містах, місцях і місцинах, які описує, досліджує та оспівує автор унікального твору.