Хочеш швидше–плати дорожче

Поки російські нафтотрейдери скаржаться на свою «лиху» долю, просять одного прем’єра поговорити з іншим і ніяк не складуть ціни своєму бензину, українські автолюбителі доволі скептично ставляться до «їхніх» проблем. Реакція водіїв на бензинову кризу схожа на старий заїжджений анекдот, що народився після чергового підвищення цін на горілку в застійні часи. Постійного клієнта лікувально-трудового профілакторію запитують: «Дядьку Іване, а питимете горілку, коли вона 10 рублів коштуватиме?» – Той з готовністю: «Питиму». – «А якщо 100 рублів?» – «Теж питиму» – «А якщо 2 копійки?» – «Не буду, бо згорю».

Таке враження у наших кореспондентів склалося після відвідування кількох столичних автозаправних станцій різних нафтових компаній. Учора вранці бензин марки А-95 можна було придбати за 2.99 гривні за літр і за 3.35. Найнижчою була ціна на автозаправній станції мережі «Екоіл», де реалізують бензин з українських нафтопереробних заводів, найвищою – в мережі російської «ТНК». Уникали крайнощів у мережі «Лукойлу» – там і вашим і нашим – ціна на бензин А-95 не перевищує трьох гривень за літр. Мабуть, вітчизняним урядовцям з ними буде легше домовитися, ніж із непоступливою «ТНК», що почала свої заправки навіть закривати. Одна з них – поблизу станції метро «Берестейська» – пропрацювала всього кілька місяців. О восьмій годині ранку всі заправки були «хвостаті» – з великими авточергами. Звісно, найдовша черга там, де бензин дешевший – автозаправна станція «Екоіл», що на проспекті Перемоги, поряд з центральним Палацом урочистих подій.

– Уже з тиждень на 20 хвилин раніше виходжу з дому, – каже власник новенького ВАЗу 30-річний Андрій, – аби заправитися дешевше, хоча черга рухається набагато швидше, – звичайно витрачаю хвилин 10. Авто я взяв у кредит, тому намагаюся економити навіть таким чином.

Не цуралися черги й власники набагато дорожчих авто – іномарок. Мабуть, доречно тут згадати те, що заможний не той, хто багато заробляє, а той, хто мало витрачає. Хоча чоловік, який нетерпляче визирав з величезного сріблястого джипа, чекаючи на вільну колонку, пояснив: мовляв, мешкає поблизу й ця заправна станція найзручніша по дорозі до офісу.

На АЗС мережі «Лукойл» поблизу вулиці Гарматної чекали своєї черги з десяток автомобілів. Незважаючи на значно вищу ціну, заправлялися не тільки престижні іномарки. Власник старенької «шістки» придбав 15 літрів бензину, а водій вантажівки «ЗІЛ» – 20 літрів.

– Вантажівка належить підприємству, де я працюю, – пояснює водій, – тому для мене особисто ціна бензину значення не має. Мені видали безготівковий талон, – я заправився. Власного ж авто не маю.

Найбільше здивувала черга на АЗС мережі «ТНК», що на вулиці маршала Гречка. Її «хвіст», попри найвищу ціну – 3 гривні 35 копійок за літр бензину марки А-95 – зайняв навіть одну смугу руху.

Звісно, кожен водій самостійно вибирає, де купити пальне. Столичні автолюбителі, хоч як це дивно звучить, навіть виграли від суперечок між нафтотрейдерами. У них з’явився вибір: можна купити дорожче, але з більшим комфортом, і дешевше, але постояти в черзі. Свого залізного коня на відстій мало хто прилаштує. У столиці інтенсивність руху не зменшилася і затори – звичне явище міських доріг.