Марина Порошенко візьметься за голку?

Схоже на те, що мода на українську старовину, якою захоплюється Президент України, надихнула дружин українських політиків зацікавитися традиційним національним одягом.

Дружина міністра закордонних справ Ніна Тарасюк влаштувала прийом для дружин послів зарубіжних держав, акредитованих в Україні, під час якого гостям продемонстрували унікальні зразки українського народного жіночого одягу ХІХ століття, що зберігається в колекції Музею українського народного одягу Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав».

Загалом-то українським традиційним одягом дружини наших послів послуговуються нечасто – дається взнаки ділова мода. Ніна Тарасюк зізналася, що лише в Нью-Йорку бачила дружину одного з наших дипломатів, яка приходила в сукні, вишитій білим по білому. Кажуть, що в стилізованому під національний одягу ходили б залюбки, але знайти те, що припаде до душі, важко. Щоправда, у дружин послів східних країн, схоже, подібних труднощів не виникає. І це продемонструвала в’єтнамка Лет Хі Мінь.

Подивитися на традиційний український одяг виявили бажання й дружини урядовців – Марина Кінах, Марина Порошенко, Юлія Павленко та Ганна Турчинова. Очікували приїзду й першої леді України, але в тої, вочевидь, були на той день інші плани.

Марина Порошенко, дружина секретаря Ради національної безпеки й оборони, готова власноруч пошити і вигаптувати традиційну сукню, але лише після того, як виростить чотирьох своїх дітей. І хоча не дуже віриться в те, що дружини українських політиків засядуть за гаптування, та все ж… А там, можливо, і їхні чоловіки звернуться до традиційних українських промислів.

Пообіцяли бурхливу діяльність і дружини послів іноземних держав. Ніна Тарасюк розповсюдила серед колег анкету, де попросила вказати ті сфери, де вони готові працювати в Україні. Виявилося, що, окрім традиційної благодійності, дружини амбасадорів готові допомагати нашій державі практично в усьому.