Свято-Покровській церкві повернуто «голови»

Звичайно, раділа душа, що це дітище київського архітектора Іполіта Ніколаєва (1897) обминуло те найгірше, що спіткало більшість київських храмів за часів більшовицького богопоборювання 30-х років минулого століття. Свято-Покровська церква на Солом’янці (вулиця М.Островського), в якій із 1905 року був настоятелем у майбутньому митрополит Василь Липківський, як стояла, так і стоїть серед привокзальних новобудов, в оточенні старих дерев і кількох поховань фундаторів-жертводавців – залізничних службовців.

Та один факт, хай не звучить це як каламбур, був головним болем усіх цих років. Річ у тім, що рука ревних проваджувачів політики антирелігійного мракобісся торкнулася таки стародавнього храму. У середині тих самих 30-х років церкву було на якийсь період закрито і позбавлено… голів. Тобто сімох бань. Тодішня влада поставила за мету надати культовій споруді максимально світського вигляду.

Із приходом нинішнього настоятеля Свято-Покровської парафії УПЦ КП протоієрея Дмитрія Садов’яка, викладача Київської духовної академії і семінарії, «головний біль» поступово почав замінюватися конструктивними ідеями, як його позбутися, і їх реальним втіленням. Торік народним коштом, тобто без допомоги міста і Солом’янського району, було відновлено бані дзвіниці та пізнішої прибудови. І ось незадовго до двох престольних свят – Преподобного Платона Студійського (18 квітня; цей бічний вівтар було освячено свого часу на честь митрополита Київського Платона, який дуже опікувався Свято-Покровською церквою на Солом’янці) і Жінок Мироносець (друга неділя після Великодня, цього року – 15 травня) – так само власними силами – «з миру по ниточці» – виготовлено і встановлено основні п’ять бань над стародавньою частиною будівлі. Отже, історичну справедливість відновлено. Тепер православний храм став ошатним і затишним не тільки всередині, а й ззовні. Звісно, до повного завершення реконструкції ще далеко. Але отець Дмитрій і парафіяни, а разом із ними й весь небайдужий Київ сподіваються, що вже до травневого храмового свята буде освячено і встановлено на відтворені бані позолочені хрести.