На водних доріжках – аншлаг

Київський палац підводного плавання, який діє під егідою Товариства сприяння обороні України (ТСОУ), святкує своє 30-річчя. Зараз його басейн, який принципово нічим не відрізняється від інших 50-метрових басейнів, активно використовують для своїх  тренувань спортсмени.

Це не дивно, якщо зважити на те, що у столиці всього три басейни, які відповідають суворим вимогам підготовки плавців високого класу. І оборонне товариство (колишнє ДТСААФ України) пишається тим, що наче із самої води цього басейну сходили на п’єдестали пошани Олімпійських ігор світу, Європи більш як 100 наших земляків, серед яких – героїня торішньої Олімпіади Яна Клочкова.

Але були й дуже скрутні часи. Як розповів авторові цих рядків його директор майстер спорту з підводного плавання Віктор Адамський, у часи економічної скрути 1993-1994-х років басейн неодноразово закривали. Але працівники його, які місяцями не отримували навіть мізерної зарплати, справжні ентузіасти своєї справи, не поспішали шукати нового місця, а натомість робили все, аби палац якомога швидше перейшов на  госпрорахунок. І він відродився, наче фенікс із попелу.

Сьогодні в басейні є як суто комерційні доріжки, так і доріжки для спортсменів. А також пільгові – для пенсіонерів і для дітей, що вчаться плавання. Діти, хворі на церебральний параліч, користуються басейном безплатно. Готують тут і підводних археологів, інструкторів водного туризму, водолазів. Басейном охоче користуються (у складі спеціальних груп) бажаючі займатися аквашейпінгом, а в рамках програми «Аква-мама» – вагітні жінки.

– Утім ми добре розуміємо, – розповідає Віктор Адамський, – що давати гроші має кожен квадратний метр площі. А тому багато службових приміщень перетворено на чудові тренажерні зали, сауни, солярій.

– А як ви, Вікторе Миколайовичу, рекламуєте свої послуги? – запитую директора палацу.

– Нам реклами не треба, – усміхається. – Про наші можливості люди і так знають, тож на водних доріжках щоденні аншлаги. Саме про це я багато мріяв…

На цій мажорній ноті й хотілося б завершити  свій матеріал. Але не можу не сказати про те, що одного такого палацу, навіть із чималим переліком послуг, для столиці європейської держави замало.