Не перетворювати б будівництво на політику

Президент холдингової компанії «Київміськбуд», голова постійної комісії Київради з питань архітектури та містобудування Володимир Поляченко розповів, як прореагували депутати Київради на незгоду киян на будівництво деяких об’єктів.

– Ми не перевіряємо випадків, коли людині надають 10 соток на присадибну ділянку, – зазначив Володимир Аврумович. – Але кожне засідання нашої комісії розпочинаємо з того, що ознайомлюємося з виїздом на місце із ділянками, що надаються, і   вивчаємо, чи можна там вести будівництво. Передусім на тих об’єктах, де кияни висловлюють протест. Не в кожному випадку треба казати «ні», оскільки іноді спрацьовує егоїзм людей. Я їх розумію, коли вони живуть у старому будинку, у комунальній квартирі, а поряд виростає 22-поверховий красень. Але ж і до них черга дійде.

До людей треба йти і розв’язувати їхні проблеми. Наприклад, нам відмовили у зведенні будинку на вулиці Металістів через те, що в результаті нібито зникне стадіон. Виявилося, що то не стадіон, а місце для вигулювання собак. Ми показали протестувальникам (а їх було понад 300 осіб) проект і пообіцяли облаштувати місце для вигулювання собак у зимову пору року, під дахом. І всі питання було знято. У результаті на вул. Металістів ведеться будівництво. Проте це треба робити не тоді, коли вже розпочалися протести. Перед тим, як будувати, особливо в зоні ущільнення, слід обов’язково виставити проект чи передпроектні пропозиції на обговорення. По-друге, я переконаний, що землю продавати не можна, слід віддавати в оренду інвестиційні проекти. Не можна перетворювати будівництво на політику.