Повернувся у картинах

У Французькому культурному центрі відкрилася виставка «Вшанування Генсбура та музики».

«Божевільний естет, скандаліст і п’яниця, геніальний музикант, кумир декількох поколінь, який зневажав жінок і сімейне щастя, герой глянцевих журналів і світської хроніки, бабій і письменник» – все це про француза з українським корінням (його батьки до еміграції жили в Харкові) Сержа Генсбура.

Французький художник Бернар Рансіяк намалював портрет Генсбура на помаранчевому тлі. Цей символічний колір, яким він натякає на події, що привели до важливих змін в Україні, є свідченням політичних симпатій митця.

Бернар Рансіяк визнав: «Усі політичні події справляють на мене враження. Я відкрив це для себе, коли вирішив створити картини про події 1966 року. Розумів, що я політична тварина, а не світський літописець. Для виникнення будь-якого художнього твору потрібні емоції. Дуже часто в мене вони політичного характеру, навіть коли я малюю Мікі-Мауса, джазових музикантів, машини чи зірок кіно». Художник заявляє, що його справа – змусити людей дивитися: «Що мене найбільше цікавить, то це погляд».

До речі, Бернар Рансіяк – автор портретів багатьох музичних знаменитостей, серед яких: Армстронг, Паркер, Майлз Девіс, Кольтран.

На цій же виставці були представлено роботи іншого французького художника – Жерара Гійомара.