У «Надії» не втрачають віри

Чого-чого, а аптек, здавалося б, у нашому місті достатньо. І все ж вони з’являються наче гриби після дощу. Принаймні в моєму мікрорайоні налічила їх із десяток, на одній лише вулиці Мельникова – чотири. Одначе завжди купую ліки у тій самій аптеці, хоча й не найближчій. Бо там ціни значно нижчі. А ще маю картку постійного покупця, яка дає змогу купувати ліки із 6-відсотковою знижкою. Пільгами користуються й усі без винятку пенсіонери. Але ж подібних фармацій у Києві не вельми багато. Це дуже відчувають люди літнього віку, інваліди. Щодо останніх, то їм складно не лише виділити із свого куцого бюджету певну суму на ліки, а й самим їх придбати.

У Солом’янському районі цією проблемою займається товариство інвалідів «Надія» (одне з найчисельніших у місті – об’єднує близько 700 людей). Більшості із них треба час від часу стаціонарно або амбулаторно лікуватися. Тому навіть знижки на ліки бодай на копійку для них дуже відчутні.

– Ми вже впродовж п’яти років купуємо ліки безпосередньо у виробників чи через представництва різних фірм, – розповів голова «Надії» Михайло Гиря. – Різниця в ціні відчутна, адже кожна аптека намагається щось та заробити.

Двічі на місяць у товаристві приймають заявки від інвалідів і упродовж двох-трьох днів їхні замовлення виконують. Цим переймаються Валентина Щербаненко та Людмила Смирнова. Валентина Миколаївна має сина-інваліда, а її товаришка – інвалід I групи. Робота вельми копітка, але жінки успішно справляються. Інколи навіть вночі складають списки, розкладають ліки кожному замовнику.

– Що б ми без них робили, – не приховує радості Сергій Скиц, інвалід I групи. – Я – астматик, тому без ліків не можу й дня прожити. У аптеках вони дуже дорогі, а для таких хворих, як я, не передбачили жодних пільг. Тому для мене «Надія» – як рятувальна соломинка.

У деяких аптеках запровадили нібито й істотні знижки (10, 50 відсотків) на ліки для людей такої категорії. Одначе, якщо їх купувати безпосередньо на фірмі, вигода відчутніша. Михайло Гиря сподівається, що їхній досвід із обслуговування інвалідів стане у пригоді й іншим громадським організаціям. Він також вірить у те, що цією проблемою перейматиметься парламент та уряд.