Медитація в індійських ритмах

Міжнародний фестиваль індійського танцю «Нрітьяанджалі» відбудеться в Києві 13-15 квітня. Організували його Посольство Індії в Україні, Асоціація «Україна-Індія», Театр індійського танцю «Накшатра» та «Індія-клуб». До речі, фестиваль збігається зі святкуванням індійського Нового року. А хіба можуть індуси не танцювати в таке свято?

Прикметно, що на фестивалі буде лише дві індійські танцівниці – Джаялакшмі Ішвар та Пратібха Джена. Решта виконавців – цілковитий інтернаціонал, причому всі вони володіють мистецтвом індійського танцю на професійному рівні. Так, на сцені покажуть свою майстерність і наші співвітчизники – Ганна Смирнова та Михайло Кривчук. Ганна Смирнова – арт-директор театру танцю «Накшатра», – ознайомилася з Індією під час навчання в цій країні, а Михайло Кривчук 10 останніх років прожив у цій країні. Красу індійських танців продемонструють також Рака Майтра (Сінгапур), Кальпана Рагхурама і Анна Бодсторм (Голландія), Домінік Делорме (Франція), Улріка Петерсон (Швеція), Дмитро Змєєв, Ірина Іскоростенська та Катерина Селівестрова (Росія). Цікаво також те, що провідною виконавицею фестивалю буде японка Масако Оно, яка вправна як у японських, так і індійських класичних танцях.

Місце проведення фестивалю – Київський театр оперети. Вдень, 13 квітня, в холі театру відбудеться семінар, присвячений міжнародному значенню індійського танцю за участю визначного письменника-мистецтвознавця, професора Шрі Суніла Котарі. А ввечері – урочисте відкриття фестивалю та власне концерт «Нрітьяанджалі» (другий концерт відбудеться увечері наступного дня). Удень 14 і 15 квітня кияни можуть безплатно ознайомитися з виступами українських аматорських колективів індійського танцю.