Обіцяного три місяці ждали

Кілька днів тому зустріла свою давню приятельку, яка дуже обурювалася з того, що третій місяць поспіль отримує мізерну пенсію. «Невже і нинішня влада ошукала нас?» – мало не плакала бідолаха. Ні, не ошукала – можу запевнити та заспокоїти її та всіх пенсіонерів України, бо з 8 квітня пенсійні фонди починають виплачувати ту саму підвищену пенсію, яка дорівнює прожитковому мінімуму – 332 гривні.

Певна річ, для таких перерахунків потрібен був час – ось чому пенсіонерам довелося чекати обіцяного три місяці (дякувати Богові, що не три роки). Під час перегляду розміру пенсій зважали на розмір заробітної плати і трудовий стаж: для жінок він має становити щонайменше 20 років, а для чоловіків – 25. А за кожен рік, відпрацьований понад цю норму додаватимуть один відсоток основної пенсії. Одначе, якщо людина отримує більшу від мінімальної, скажімо, 700 гривень, то один відсоток індексації  обчислюватимуть не з цієї суми, а  з мінімальної пенсії – 332 грн.

– Усі документи вже підготовлено для виплати пенсій, – запевнив голова правління Пенсійного фонду України Борис Зайчук. – У квітні виплачуватимемо пенсії за поточний місяць і нараховану доплату за січень, у травні – відповідно за травень і перерахунок за лютий, у червні – за червень і перерахунок за березень. Якщо дехто вже отримав до 8 квітня стару пенсію, то  цього  ж місяця йому виплатять доплату за окремими відомостями (через систему Укрпошти і Ощадного банку). Уряд виділив кошти для всіх виплат у повному обсязі.

Середній розмір пенсії становитиме 383 гривні, при цьому зберігаються всі передбачені законом надбавки за особливі заслуги, учасникам Великої Вітчизняної війни. Не підлягають перерахунку пенсії держслужбовцям, чорнобильцям, народним депутатам. Їхні виплати регулюються спеціальними законами. Максимальна пенсія передбачається в межах 10 тисяч гривень.

Борис Зайчук гарантував, що зривів не буде, бо  пенсійні фонди провели перерахунки. Загалом у цієї служби чимало роботи. Торік працівникам управлінь Пенсійного фонду доводилося 14 разів робити такі перерахунки, вже цього року – 4 рази. Закономірно, що пенсіонери по кілька разів торували стежку до знайомих їм установ. У Києві понад 593 тисячі  осіб мають такий статус 560 тисяч з них приходили на прийом до районних пенсійних фондів. Не уникнути їм черг і цього разу, позаяк виявиться чимало причин, і одна з них – подати довідку про загальний трудовий стаж.  Крім того почастішали випадки подання фіктивних довідок  про зарплату: підприємство вже давно неіснує, а люди приносять довідки, в яких зазначено надто високі заробітки – 5-6 тисяч гривень.

Кількість непрацездатного населення в Україні щороку зростає. А ось зарплата  – не вельми. Та уряд запевняє, що дисбалансу не допустить. Кожен пенсіонер отримуватиме таку грошову винагороду, яку заслужив. Зрівнялівки не буде.