Домовий храм «Києво-Могилянки»

На Благовіщення Пресвятої Богородиці птах Божий, за повір’ям, припиняє вити гніздечко – а людині православній і поготів не можна нічого робити на це велике свято.

Зате киян 7 квітня ноги самі несуть на Поділ. У церкві, яка була домовою для знаменитої на всю Європу Києво-Могилянської академії, а нині є приміщенням громади УПЦ КП, очолюваної ієромонахом Богданом (Пєтуховим), цього дня храмове свято. Не змовляючись, узяти участь у богослужінні і привітати одне одного зі святом, сюди приходять відомі люди. Народна артистка України Раїса Недашківська, яку я тут зустрів, відзначила високий рівень майстерності місцевого хору й особливу, благісну атмосферу у стародавньому храмі.

А храм потроху відроджується. Триває розпис іконостасу. Отець Богдан та інші священики парафії зробили на храмове свято своєрідний подарунок. Під час Служби Божої було освячено дві ікони іконостасу – «Святий Петро Могила» і «Преподобний Паїсій Величковський». За своє земне життя ці канонізовані достойники уславилися розбудовою і зміцненням українського православ’я. Для багатьох учасників свята було новиною й те, що поряд із великим храмом функціонує щойно завершене цегляне приміщення, де діють лекторій і недільна школа. Продовженням храмового свята стало відвідання персональної виставки Тимофія Лящука в Будинку художника. По його картинах – пейзажах, портретах, натюрмортах – теплих і пронизливо щирих, – частина яких постійно експонується у залі при вході до храму, можна вивчати історію парафії, однієї з найвідоміших у Києві.