Євробаскету в Києві не буде

«Фінал чотирьох» євроліги ФІБА пройде в Стамбулі

Сенсаційна новина з гірким присмаком розчарування: найкращі баскетбольні дружини сучасності не з’їдуться наприкінці квітня на береги Дніпра, щоб саме тут розіграти відзнаки євроліги ФІБА: керівники Міжнародної баскетбольної федерації ухвалили рішення перенести «фінал чотирьох» з українського Києва до турецького Стамбула.

Причина банальна і на перший погляд обґрунтована: оргкомітет співочого конкурсу «Євробачення», що відбудеться наступного місяця в Києві, відмовився надати баскетболістам арену Палацу спорту, а іншої, яка б відповідала високим євровимогам, у нашому місті просто немає.

Найприкріше, що цю проблему начебто було вирішено на державному рівні й спортивний міністр Юрій Павленко, взявши участь в презентаційній прес-конференції «фіналу чотирьох», навіть назвав її несуттєвою. Натомість функціонери «Євробачення» мали з цього приводу іншу думку і, скориставшись безапеляційним «правом першого» (саме вони, задовго до «Євробаскету», узгодили необхідні формальності з керівництвом Палацу спорту), відкинули будь-які компромісні пропозиції баскетбольного клубу «Київ» і вітчизняних державних посадовців.

Олександр Волков, олімпійський чемпіон і лідер столичних «беків», не приховує глибокого розчарування. «Це знущання не лише наді мною та клубом, а й над усіма людьми, що працюють заради вітчизняного баскетболу, – заявив легендарний спортсмен і результативний сучасний менеджер. – Я не вірю, що в країні, яка шістдесят років тому, під час Другої світової війни, могла за дві доби евакуювати до Сибіру навіть не один, а кілька заводів одночасно, тепер не можна розв’язати проблему з «Євробаченням» і «Євробаскетом».

А втім, нарікати на непоступливість організаторів «Євробачення» не варто. Вони печуться своїми клопотами і, звичайно, дорожать не тільки кожним днем, а й кожною годиною. Справжня проблема в іншому: красень Київ, який претендує на проведення фінального турніру континентального чемпіонату з футболу і навіть задекларував ідею проведення в недалекому майбутньому Олімпійських ігор на берегах Дніпра, насправді немає в достатній кількості сучасних об’єктів спортивної інфраструктури. Розмови про зведення в нашій столиці модерного льодового палацу та нового багатофункціонального Палацу спорту, що ведуться впродовж останніх років, так і залишилися розмовами, хоча потенційні інвестори й пропонують відповідні кошти на конче потрібне столичному місту будівництво...

ДО РЕЧІ! Волков (на знімку) зізнався, що вже мав попередню домовленість про проведення в українській столиці фінального турніру баскетбольного чемпіонату континенту 2013 року. Але після конфузу з «фіналом чотирьох» очікувати на офіційне підтвердження цього факту вже не доводиться. «Для того, щоб завоювати авторитет у міжнародному баскетболі, ми витратили чимало грошей і роки наполегливої праці, – додав олімпійський чемпіон. – Але з’ясувалося, що спортивні досягнення вітчизняних команд абсолютно непотрібні можновладцям, які байдужим ставленням до проблем звели нанівець напрацьоване роками».