Андрій Шевченко: прийшов, побачив і забив

Євролігові чвертьфінали, схоже, будуть напруженими і малопрогнозованими. Бо навіть після стартових поєдинків очевидної вищості бодай одного з восьми претендентів на звання найкращої футбольної дружини континенту не простежується. Звісно, коло фаворитів уже намітилося, проте не так чітко, щоб одразу ж після старту віщувати їм загальний успіх у двобої.

Головна подія звітних матчів сталася в італійському Мілані: повернувшись до великої гри після тяжкої травми та майже півторамісячної перерви, Андрій Шевченко провів красень-гол уже в прем’єрі й став істинним богатирем євролігового чвертьфіналу. Стверджуючи так, ми пишаємося, що мова про нашого співвітчизника, проте не наполягаємо саме на такому тлумаченні ситуації. Бо черговий успіх яскравого форварда сучасності відзначили як особливий факт усі світові інформагенції та найавторитетніші фахівці народної гри. Прийшов, побачив і забив – таким є лейтмотив інформаційних повідомлень і коментарів про перемогу «Мілана» з українцем Шевченком у ролі головного стрільця.

«Мілан», як з’ясувалося, зробив найвагомішу заявку на вихід до напівфіналу, забивши землякам із «Інтера» два «сухих» м’ячі. Хоча крапку в двобої ставити рано: по-перше, суперник ні в чому, за винятком стрілецької вправності, не поступився чемпіонові країни і навіть виграв, за одностайними оцінками фахівців, стартову сорокап’ятихвилинку, а по-друге, в літописі міланських «дербі» можна віднайти не один і не два випадки, коли команда, що дала конкурентові двом’ячеву фору, в підсумку таки схилила шальки терезів на свій бік. Тож не виключено, що за тиждень «Інтер», уже з Адріану й значно потужнішим, аніж позавчора, Вієрі в складі, буде більш успішним і конкретним у наступі. Хоча нам у це, відверто кажучи, вірити не хочеться.

Не забезпечили потрібного запасу міцності перед повторними поєдинками й решта записних фаворитів. «Челсі», приміром, підвів м’яч, пропущений з пенальті вже в компенсований арбітром час. А  «Ліон» узагалі задовольнився нічиєю в рідних стінах, яку самі нідерландці назвали випадковою і навідріз відмовилися від ролі «першого номера» в другому матчі з французами. «Не може вважатися фаворитом клуб, реальний бюджет якого в кілька разів менший, ніж у безпосереднього конкурента», – стверджують провідники ПСВ.

А втім, це може бути звичайною словесною грою – і тільки. Натоміть враження від гри в м’яч, що її продемонстрував нідерландський гранд, виявилося по-справжньому приємним. «Організована, потужна та надійна» – такою розцінили ігрову поставу ПСВ у Ліоні незалежні фахівці. Проте найвищої оцінки заслужив «Челсі»: швидкісні ривки Коула з партнерами, як і груповий перехід англійського клубу від оборони до наступу, воістино феноменальні навіть для сучасного футболу, що базується на швидкості та синхронності внутрікомандної взаємодії виконавців. Але й «Челсі» має вразливі місця: Макелеле далеко не бездоганний в ролі «хвилеріза», а центр оборони не настільки міцний, щоб охарактеризувати його метафоричною згадкою про надміцні метали та сплави. Зважаючи на це, баварці в Мюнхені матимуть істотний шанс відіграти фору в два м’ячі. Проте їхні надії зберегти свої ворота недоторканими за тиждень – ілюзорні. Навіть за умови, що дискваліфікований Мориньйо не керуватиме діями лондонської команди і в Німеччині. «Челсі» в англійській столиці переконливо довів, що вже достоту пройнявся ігровою філософією свого наставника і може обійтися без оперативних підказок із тренерської лави.