Формула для консьєржів

Останнім часом чимало столичних консьєржів відмовляються від своїх «посад» через те, що мешканці не в змозі їх утримувати. А сподіватися на державну підтримку – поки що зарано…

Поняття «консьєрж» нині не знайдеш у жодному законодавчому документі України. Немає його і в переліку професій. Залишається сподіватися, що найближчим часом зміни таки відбудуться. Заступник голови КМДА, начальник Головного управління житлово-комунального господарства Михайло Поживанов вважає, що в новому Житловому кодексі необхідно передбачити видатки на утримання консьєржів і внести їх до квартплати. Нині різко зменшується кількість охоронців під’їздів, бо мешканці не мають можливості їх утримувати. На думку пана Поживанова, гроші, які передбачено програмою «Твій дім, твоє подвір’я» на ремонт та утримання ліфтів, необхідно розподіляти не лише на вертикальний транспорт, а й на утримання консьєржів.

Аби полегшити та спростити видатки на охорону під’їздів, Михайло Поживанов пропонує для «добровільних вахтерів» таку формулу оплати: 50 відсотків з міського бюджету, 25 – з районного і 25 відсотків – з кишені мешканців. «На жаль, цю формулу не затвердили, бо законодавство виключає такий варіант оплати», – поскаржився начальник Головного управління житлово-комунального господарства.