Записуйтесь до першого класу

Саме про майбутніх першокласників і говорив під час зустрічі з журналістами начальник Головного управління освіти й науки столиці Борис Жебровський. Причина – непростий перехід на навчання з шести років. Спираючись на дані першої інтернет-наради батьків першокласників, котрі могли повідомити про все, що їм не подобалося в організації навчання їхніх дітей, Борис Михайлович порадив вже зараз визначатися, де навчатиметься дитина. Допоможуть і в школах, познайомившись з дітьми. Окрім традиційних документів – заяви батьків, медичної картки дитини та копії свідоцтва про народження, дитсадківці вперше принесуть до шкіл психолого-педагогічні картки розвитку, що допоможе вчителям знайти до кожного школярика індивідуальний підхід. Це – київське ноу-хау.

Розпочалася підготовка до нового навчального року. Київський міський голова Олександр Омельченко, аби в подальшому уникнути авралів, розпорядився використовувати для цього всі канікули. Борис Михайлович попередив, що директори не мають права формувати класи із більш як 30 учнів, таким «ущільненням навчальних площ» часом грішать так звані елітні школи. Пообіцяв заборонити некоректні, часом навіть образливі тести для майбутніх першокласників.

Корисно знати батькам і про те, що в кожному районі, окрім двох-трьох середніх навчальних закладів, визначених рішенням сесій райрад як спеціалізовані, решта мусять приймати першокласників, прикріплених до них згідно з поділом на мікрорайони.

Також сьогодні почався розподіл на роботу випускників середніх та вищих навчальних закладів.

З тривогою говорив Жебровський про якість освіти самих учителів. Тому запропонував ще одну новацію: першу олімпіаду з педагогіки. Випускники шкіл, котрі забажають стати педагогами, у квітні викладуть своє бачення педагогіки, проведуть міні-урок, виконають психологічні завдання. Найкращі потраплять на навчання без іспитів.

Віддавати чи ні дітей до шкіл із повним навчальним днем (в експерименті таких усього 10) – вирішувати батькам. Борис Михайлович зауважив, що проект сподобався не всім. Хтось може забирати першокласника додому одразу після уроків, хтось залишати в групі подовженого дня чи відвести до гуртка, секції позашкільної освіти.

Призвичаєння до першого вчителя дуже важливе для психології малого школярика, тому деякі школи практикують це робити ще влітку, організовуючи спільний відпочинок майбутніх першокласників з учителями.