Судний день – 21 березня

У Палаці спорту пахне ремонтом. Щоправда, досі не підписано договір між керівництвом Національної телекомпанії України та Палацом спорту, де проходитиме конкурс «Євробачення-2005». «Якщо не укладемо його до 21 березня, то «Євробачення» буде зірвано», – каже директор Палацу спорту Віктор Ткаченко.

За його словами, ситуація викликає щонайменше – здивування, щонайбільше – обурення, але в будь-якому випадку – сум.

28 лютого в Києві за участі представників Європейської мовної спілки відбулася нарада. Із 125 договорів, які мали бути підписаними для успішного проведення «Євробачення», на той момент було підготовлено лише один. Українські учасники наради пообіцяли, що договір між НТКУ та Палацом спорту  буде підписано до 10 березня.
Наступного ж понеділка має відбутися остаточне засідання Європейської мовної спілки в Києві – до того слід вирішити всі організаційні питання. «Упевнений, що договір до того часу ми таки підпишемо, але ситуація негативно впливає на імідж України, – зазначає пан Ткаченко. – Зривати «Євробачення» нікому не вигідно».  Альтернативних же Палацові спорту місць проведення конкурсу немає.

Поки що держава виділила Палацу спорту лише п’ять мільйонів гривень. Загалом же потрібно дванадцять мільйонів. Віктор Ткаченко докладно розповів, на що саме використають кошти. По-перше, орендна плата – із 23 квітня по 25 травня. По-друге, компенсація за простій на час ремонту, що триватиме до 18 квітня. По-третє, сам ремонт.

Скажімо, лише проектні роботи обійшлися в 500 тисяч гривень, а благоустрій прилеглої території потребує одного мільйона гривень. У самому Палаці спорту буде замінено лінолеум, підлогу у фойє на першому та другому поверхах, облаштують 19 торгових точок, відреставрують  басейн,  установлять систему кондиціювання, замінять старі санвузли. Зал хореографії буде переобладнано на косметично-перукарський комплекс. Два об’єкти потребуватимуть ще й демонтажу: гімнастичний комплекс (у травні слугуватиме прес-центром) та п’ятдесят коментаторських кабінок.

Зараз частину робіт проводять за рахунок кредиту в розмірі шістнадцять мільйонів гривень. «Якби ми сиділи й чекали НТКУ, то «Євробачення» точно було б зірвано, – резюмує Ткаченко, – але  спонсорувати державу в наші плани не входило. Якщо потрібно, вживатимемо суворих заходів: звернемося до Президента України. Адже в будь-якому разі треба провести конкурс».

Цікаво, що, попри таку непевну ситуацію, вже за тиждень  у продаж мають надійти квитки на фінал конкурсу – за ціною від десяти до двохсот євро. Прибутки надходитимуть до НТКУ.