Щовесни – змагання

Учетверте відбувся міський конкурс читців поезії Тараса Шевченка. Звучали також вірші, присвячені йому. Започатковано його 2002 року як складову програми «Столична освіта. 2001-2005 роки». Організатори конкурсу – Головне управління освіти і науки Київської міської адміністрації, управління освіти Шевченківської районної ради столиці.

Зазвичай ця акція відбувалася в Національному музеї Тараса Шевченка. Нині він на тривалому ремонті. Отож, сцена міського Будинку вчителя і стала полем змагання учнів 7-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів столиці. Вони вибороли це право, перейшовши відбірковий тур на конкурсах районного рівня.

Це втішає: київська юнь звертається до слова генія нашого народу, слова, яке залишається актуальним донині. Школярі, попри свій вік, завдяки підтримці вчителів-мовників, справді відчувають енергетику вічності, закладену в рядках Тараса Шевченка. Прикметно, що виконавці часто пов’язували його постать і творчість із недавніми подіями – Помаранчевою революцією. І це було несилувано, а природно, у їхніх власних віршах. Окремі виступи особливо зворушили серце. Лауреати були відзначені дипломами та подарунками від спонсорів – відомої фірми «Юність».

Однак для кого організовуються такі конкурси? Звісно, не для «галочки». Але присутні в залі – ті самі учасники конкурсу та їхні наставники. Це сумно і малопродуктивно. Звісно, не примушувати ж учнів до участі в таких святкових заходах. Та все ж варто знайти спосіб, аби така вкрай потрібна акція розширила свою вдячну аудиторію.